Admiral Kulakov
Aktuality, Námorníctvo,

Solidárne Španielsko nedovolilo ruským vojnovým lodiam zakotviť v prístave. Alžírsko s nimi nemalo problém

Ministerstvo zahraničia Španielska nedovolilo ruským vojnovým lodiam zakotviť v prístave Ceuta na severnom pobreží Afriky, uvádzajú noviny Pais. Podľa informácií redakcie ruská strana žiadala o povolenie na zakotvenie v Ceute od 18. do 20. augusta pre veľkú bojovú loď Viceadmirál Kulakov a pre remorkér Altaj.


 

Španielske ministerstvo obrany nevidelo žiadne prekážky pre vydanie povolenia, ale španielske ministerstvo zahraničia dodatočne požiadalo Moskvu a konečný cieľ plavby . Noviny predpokladajú, že ministerstvo sa tým chcelo vyhnúť nejakej konfliktnej situácii, ktorá by bola spojená s trasou ruských lodí. Keď španielske ministerstvo nedostalo odpoveď, žiadosť odmietlo, píšu noviny. V článku sa píše o politickom charaktere tohto rozhodnutia, ktoré prvom rade ovplyvnila pozícia Madridu ako budúceho organizátora summitu NATO na jar v roku 2022. Ruské vojnové lode nakoniec zakotvili pri pobreží Alžírska.

 

 

“Námorný dohovor prijatý všetkými krajinami sveta  poskytuje určitú slobodu plavby vrátane vojenských lodí. Konkrétne sa v ňom uvádza, že vojnové lode by mali byť čo najbezpečnejšie. To znamená, že radary nefungujú, zbrane sú obalené plášťom. Aby bolo vidieť, že loď prišla s mierovými úmyslami.”  pripomenul vojenský expert Alexej Leonkov.

“Okrem toho existuje množstvo núdzových prípadov, keď lode informujú prístavy cudzieho štátu o potrebe kotvenia”, dodal expert.

“Ak loď urobila všetko správne, môžu odmietnuť iba z politických dôvodov. Ak napríklad nie je vojna, ale napríklad ostrý antagonizmus. V sovietskych časoch teda lode Sovietskeho zväzu nemohli vstúpiť do niektorých krajín NATO. Tu je zhruba ten istý prípad.” Na otázku, z čoho majú Španieli strach, Leonkov odpovedal takto:

“V prvom rade sa boja neposlúchnuť svojho hlavného patróna v bloku NATO, Spojené štáty americké. Ktoré vo svojich doktrinálnych dokumentoch jasne uviedli, že Rusko je pre USA nepriateľom číslo jeden. A to je, mimochodom, zaznamenané v novej stratégii NATO-2030, kde je Rusko nazývané aj vojenským protivníkom. Keďže Španielsko je súčasťou bloku NATO a nemôže v tejto záležitosti samostatne rozhodovať, rozhodli sa ísť cestou najmenšieho zla,” vysvetlil odborník.

 

Na začiatku roka 2017 Španielsko do prístavu v Ceute nepustilo ruskú skupinu lodí na čele s krížnikom Admirál Kuznecov, ktorá smerovala do Sýrie. Vtedy podľa správ Ministerstva obrany RF španielska strana dala najavo, že kvôli tlaku zo strany USA a NATO je kotvenie ruských lodí v Ceute nežiaduce.

 

Paľba na ruské lode
Veliteľ amerického námorníctva v Európe a Afrike admirál Robert Burke prezradil, v akom prípade začnú sily NATO paľbu na ruské lode v Čiernom mori. Keď cudzie lietadlo preletí v blízkosti torpédoborcov NATO, potom sa podľa vojenského dôstojníka velitelia sami rozhodnú, či sa pripravia na útok, alebo nie. Ako admirál spresnil, ruské námorníctvo neustále sprevádza lode NATO operujúce v regióne. Podľa neho sú tieto interakcie väčšinou bezpečné a profesionálne. Poznamenal, že Rusko do značnej miery zmodernizovalo svoje ozbrojené sily, najmä ponorky, a poučilo sa tiež z amerických vojen v Iraku a Afganistane.

Karol Jerguš

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov