Lynx KF41
Aktuality, Pozemná technika,

Rheinmetall na Slovensku vytvára sieť obranného priemyslu

Dňa 18. augusta 2021 podpísali spoločnosti Ray Service a Rheinmetall zmluvu o výrobe elektrických komponentov na Slovensku. Zmluva sa týka výroby a dodávok káblov a káblových zväzkov pre program Lynx KF41 maďarskej armády. Tá si v minulom roku od Rheinmetall objednala 218 bojových vozidiel pechoty Lynx, ktoré sa budú vyrábať v Nemecku a Maďarsku.


 

Hodnota zákazky pre prvú sériu do roku 2022 presahuje štyri milióny eur. Spoločnosť zároveň očakáva ďalšie objednávky. „Rheinmetall má veľký záujem o skutočné partnerstvo so slovenským obranným priemyslom a má cenné skúsenosti s integráciou lokálnych firiem do svojho globálneho dodávateľského reťazca,“ uvádza Oliver Mittelsdorf, viceprezident spoločnosti Rheinmetall pre predaj.

 

„S Ray Service máme už dlhodobú a rozsiahlu spoluprácu, ktorá sa týka našich aktivít v Austrálii, Českej republike a vo Veľkej Británii. Som preto veľmi rád, že ju môžeme rozšíriť aj na spoluprácu na Slovensku a v Maďarsku,“ dodáva Oliver Mittelsdorf. Rheinmetall sa zúčastní výberového konania v slovenskom programe akvizície bojových vozidiel pechoty, chce preto rozšíriť svoju sieť obranného priemyslu na lokálnom trhu.

 

 

„Veľmi nás teší, že môžeme rozšíriť našu spoluprácu so spoločnosťou Rheinmetall v rámci maďarského programu. Najmä preto, že tým môžeme začleniť do výroby náš slovenských výrobný závod, ktorý disponuje kvalifikovanými pracovníkmi, veľmi dobrými podmienkami pre investície a úzkymi väzbami na viacero nemeckých spoločností,“ hovorí Igor Hrabovec, generálny riaditeľ Ray Service Slovensko. „Spoločnosti Rheinmetall a Ray Service nadviazali v posledných rokoch veľmi úzky a dôverný obchodný vzťah a obe firmy spolupracujú na najrôznejších medzinárodných obranných programoch,“ komentuje partnerstvo Jakub Gabriel, generálny riaditeľ Ray Service.

 

Frank Ohle, viceprezident pre nákup spoločnosti Rheinmetall, dodáva: „Ray Service ponúka modernú výrobnú linku a je flexibilným partnerom, ktorý nám umožňuje dokonale sa prispôsobiť miestnym požiadavkám. Vzájomná spolupráca je pre nás iba prvým krokom k tomu, aby sme na Slovensku vytvorili lokálnu výrobnú sieť.“

 

Zmluva o strategickej spolupráci zabezpečuje modernej platforme bojového vozidla Lynx od Rheinmetall regionálnu pomoc od spoločnosti Ray Service. Tá bude pre program Lynx a ďalšie programy nemeckej technologickej skupiny vyrábať nevyhnutné káblové zväzky, elektromechanické celky a systémy vonkajšieho osvetlenia. Rovnako bude dodávať komponenty a vybavenie tretích strán, vrátane napr. prostriedkov NBC ochrany, protipožiarnych zabezpečovacích systémov, systémov pohonu veže a pásov a pojazdových kolies.

 

Ray Service so sídlom v Starom Městě na Morave a v Žiline na Slovensku začal spolupracovať so spoločnosťou Rheinmetall už v roku 2011.

„Obrnenec Lynx nepredstavuje iba vysoko účinné a spoľahlivé modulárne vozidlo pre moderné bojisko, teda tú pravú voľbu pre armádu, ale najmä skvelú príležitosť pre domáci priemyselný rozvoj a ekonomický rast,“ hovorí Frank Ohle. „V uplynulých desiatich rokoch sa spoločnosť Ray Service ukázala ako vysoko spoľahlivý partner s vynikajúcimi výsledkami. Úsilie a dôraz na inovatívne riešenia z nej robí cenného dodávateľa. Chceme preto naše vzájomné vzťahy prostredníctvom tejto novej dohody o strategickej spolupráci aj naďalej prehlbovať.“

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov