Ilustračné foto: Ruská flotila
Aktuality, Námorníctvo,

Rusko po provokáciách NATO uzatvára Fínsky záliv

Vojnové lode a pobrežné raketové systémy ruskej baltskej flotily zablokujú prístup do Fínskeho zálivu. Ministerstvo obrany Ruskej federácie sa rozhodlo uzavrieť Fínsky záliv nasadením skupiny lodí a pobrežných raketových systémov. Oficiálne bolo oznámené, že toto rozhodnutie bolo prijaté v súvislosti s vykonávaním špeciálnych vojenských cvičení, v rámci ktorých sa plánuje zabezpečenie oblasti pred podmienečným nepriateľom. Podľa expertov má Rusko týmto spôsobom v úmysle zablokovať prístup k lodiam a lietadlám Severoatlantickej aliancie v uvedenom regióne.


 

V rámci manévrov sa plánuje vypracovanie protiopatrení voči lodiam imaginárneho nepriateľa, ako aj vykonávanie kladenia mín s cieľom maximalizovať ochranu prístupu k Fínskemu zálivu. Cvičenie v oblasti je zdôvodňované tým, že za posledných 5 rokov sa vojnové lode NATO pravidelne približovali k vodnej oblasti Fínskeho zálivu na vzdialenosť štartu riadenej strely. Vzhľadom na koncentráciu síl Aliancie v pobaltských štátoch a Poľsku je tento strach oprávnený. Tieto manévre sú navyše prípravou na ďalšie cvičenia „Západ-2021“, ktoré sa budú konať spoločne s ozbrojenými silami Bieloruska.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov