prototyp AGM-183A, ktorý nieslo americké letectvo B-52 v teste z júna 2019
Aktuality, Letectvo,

Ktorá hypersonická raketa ako prvá vstúpi do služby americkej armáde

Americké ministerstvo obrany vydalo vyhlásenie týkajúce sa prvých hypersonických rakiet, ktoré sa môžu objaviť v službe americkej armáde. Podľa riaditeľa programu pre hypersonické zbrane v Pentagóne Mika Whitea bol stanovený približný dátum pre prvé dodávky hypersonických rakiet k jednotkám. Mike White poukázal na to, že finančné dokumenty rezortu počítajú so „zrýchlenou stratégiou obstarávania“ hypersonických zbraní v druhej polovici budúceho roku (2022).


 

Úradník obrany USA navyše určil raketu, ktorá bude prvou hypersonickou zbraňou vo výzbroji americkej armády. Podľa neho takouto zbraňou bude vzdušná strela AGM-183A. Momentálne údajne prebiehajú „rôzne druhy testov tejto strely“.

 

“Všetko, čo dnes v tejto súvislosti potrebujeme, je poskytnutie príležitosti kúpiť si raketu našim priemyselným partnerom Lockheed Martin. Hneď ako sa naskytne takáto príležitosť z ich strany, okamžite kúpime hypersonickú raketu pre potreby americkej armády.” Uviedol Mike White.

 

White uznáva, že Spojené štáty v súčasnosti zaostávajú za Ruskom a Čínou, pokiaľ ide o vývoj hypersonických raketových technológií.

“Chápeme, aké dôležité je dnes prekonať priepasť. S hypersonickou raketovou technológiou AGM-183A sme vytvorili národný imperatív pre posun vpred.”

 

Pentagon plánuje vyzbrojiť strategické bombardéry amerického letectva B-52 v prvej fáze hypersonickými raketami AGM-183A a ich modifikáciami. Následne sa tieto rakety môžu stať súčasťou arzenálu stíhačiek F-15EX a F-35. Americké ministerstvo už skôr uviedlo, že raketa AGM-183A je schopná dosiahnuť rýchlosť nad 5 Mach.

 

AGM-183A

 

Začiatkom mesiaca americké letectvo vyskúšalo hlavicu sľubnej hypersonickej rakety AGM-183A alebo ARRW. Deštruktívnejšej, ako sa hovorí v samotných Spojených štátoch. Po nedávnom neúspešnom pokuse sa koncom mesiaca americká armáda opäť pokúsi zorganizovať skúšku schopností perspektívnej rakety.

 

Medzitým 80. testovacia letka základne amerického letectva Eglin na Floride vykonala takzvané arénne skúšky raketovej hlavice. Hlavica bola spustená na zem, aby sa otestovala sila výbuchu, dosah fragmentov. V krátkej správe americké letectvo uviedlo, že hlavným účelom testov bolo zhromaždiť údaje o fragmentácii hlavice s cieľom študovať presné charakteristiky jej dopadu po výbuchu. Letectvo neposkytlo žiadne ďalšie podrobnosti.

 

AGM-183A

 

Pred tromi rokmi, spoločnosť Northrop Grumman Corporation predviedla vylepšenú vysoko výbušnú fragmentačnú hlavicu Lethality Enhanced Ordnance (LEO). Táto hlavica má zmenšenú veľkosť a podľa údajov spoločnosti sa veľmi dobre hodí na použitie v sľubných hypersonických raketách.

 

 

V rovnakom roku 2018 dostal Lockheed Martin prvý kontrakt na vývoj hypersonickej rakety ARRW, nie je však známe nič o účasti Northropa Grummana na prácach na AGM-183A. Je možné, že spoločnosť je do tohto vývoja zapojená v spolupráci so spoločnosťou Lockheed. Koniec koncov, táto spoločnosť vedie tandem pre vývoj rakiet amerického námorníctva pre rýchly úder stredného doletu (IRCPS) a diaľkových hypersonických zbraní (LRHW) pre americké pozemné sily.

 

Jane Pat Nolan, viceprezidentka a generálna riaditeľka divízie raketových výrobkov spoločnosti Northrop Grumman, poznamenáva, že LEO je „pomerne všeobecná technológia“. Vracia sa k vývoju alternatív kazetovej munície. Spoločnosť Northrop Grumman vykonala mnoho testov technológie LEO, ktoré podľa zástupcu spoločnosti preukázali jej účinnosť.

 

Vysoko výbušná fragmentačná hlavica hypersonickej rakety môže poskytnúť schopnosť zasahovať proti rôznym súborom cieľov. Jednotlivé fragmenty hlavice môžu mať schopnosti väčšieho rozsahu. Ako píše Joseph Trevithick, zaistí to zvýšenú flexibilitu voči rôznym súborom cieľov, a teda devastačnejší účinok. Je možné, že ďalšia skúška schopností sľubnej hypersonickej rakety amerických vzdušných síl sa uskutoční v tichomorskom pásme na polygóne Barking Sands.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov