Stíhačka Checkmate
Aktuality, Letectvo,

Dlho očakávaná premiéra: Ruská stíhačka 5. generácie Checkmate

Na leteckej show MAKS-2021 predstavila štátna korporácia Rostech prvú ľahkú viacúčelovú stíhačku piatej generácie s jedným motorom. Toto lietadlo konštrukčnej kancelárie Suchoj má prelomové vlastnosti, vrátane vysokého letového výkonu, širokých útočných a prieskumných schopností, najnovšieho systému palubnej avioniky a zníženej rádiolokačnej viditeľnosti. Ako oznámil generálny riaditeľ Zjednotenej leteckej korporácie Jurij Sljusar, predstavená vzorka nie je model, vzlietne do vzduchu v roku 2023. Statické testovanie stroja skončí za necelý rok.


 

Prvé parametre opisuje infografika agentúry Sputnik:

Video: slávnostné uvedenie novej stíhačky

 

“Projekt je rekordný aj z hľadiska načasovania – projekt je starý len niečo málo cez rok a len vďaka používaniu superpočítačovej simulácie, digitálnych metód a v budúcnosti virtuálneho testovania bude možné vyrobiť lietadla za tak krátku dobu “, dodal generálny riaditeľ.Výber názvu lietadla vysvetlil generálny riaditeľ spoločnosti rastú Sergej Čemezov:
“Filozofia projektu sa odráža v názve stroja: Checkmate znamená v preklade z angličtiny” šach a mat “. Pomocou šachovej terminológie je LTS ľahký “kôň”, ľahký a obratný, schopný vykonávať neočakávané pohyby a rozhodovať o priebehu hry “.

 

Prezentácia predviedla počítačovú grafiku s variantom použitia stroja Checkmate. Počas letu každá stíhačka katapultovala z vnútorných priestorov trupu bezpilotné vzdušné prostriedky vyrobené vo forme riadených striel. Drony pokračovali v lete spoločne so skupinou pilotovaných stíhačiek. Potenciálnymi zákazníkmi na lietadlo môžu byť krajiny Stredného východu, ázijsko-pacifického regiónu a Latinská Amerika, uviedol Čemezov, podľa jeho slov je lietadlo schopné účinne ničiť pozemné a námorné ciele a bojovať o vzdušnú nadvládu proti početnej prevahe nepriateľa.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov