Ilustračné foto
Aktuality, Letectvo,

Čínska zóna 51? Satelitné snímky vyvolali špekulácie o oblasti pre tajný letecký výskum

V súvislosti s tým, že sa Čína v súčasnosti snaží o rýchle navýšenie bezpilotných schopností svojich vzdušných síl s cieľom vytvorenia pokročilých bojových lietadiel novej generácie, bola nedávno objavená jedna veľká, odľahlá a záhadná oblasť v čínskej provincii Sin-ťiang, čo vyvolalo mimoriadny záujem odborníkov.


 

.

To, čo dnes na satelitnej snímke vyzerá ako oblasť bývalej jadrovej testovacej strelnice, zrodilo špekulácie, že Peking pravdepodobne zriadil svoju obdobu americkej “Oblasti 51”, kde sa vojenské zložky zaoberajú vývojom bezpilotných vojenských lietadiel. Pôvodná Oblasť 51 je utajované zariadenie vzdušných síl Spojených štátov (USAF), ktoré sa nachádza vo vojenskom výcvikovom priestore v Nevade. Bežne sa predpokladá, že je to miesto, kde sa vyvíjajú a testujú experimentálne lietadlá a zbraňové systémy.

 

Satelitná snímka letiska Malan v čínskom Sin-ťiangu

 

Americký denník The Drive získal satelitné snímky, ktoré údajne ukazujú podobne utajenú čínsku testovaciu základňu blízko Malanje v provincii Sin-ťiang. Jadrové testovacie zariadenie Lop Nur bolo založené v roku 1959, pričom pred ukončením prevádzky v roku 1996 bolo v tejto pustatine údajne vykonaných asi 45 jadrových skúšok.

 

Satelitná snímka letiska Malan v čínskom Sin-ťiangu

 

Denník tvrdí, že zbadal na snímke rad prototypov bezpilotných lietadiel leteckej armády USA a tiež robotizovanú stíhačku J-16 Flanker na dráhe. Kým ukážky bezpilotných lietadiel na mieste nie sú nové, pozornosť tých, ktorí si prezerali obrázky, upútala práve kombinácia bezpilotných lietadiel s lietadlami s posádkou.

 

Lop Nur

 

“Na prvý pohľad sme si mysleli, že by to mohol byť bezpilotný, alebo voliteľne posádkový flankerov derivát, ktorý prechádza testovaním, alebo niečo, čo súvisí s leteckým spojením pilotovaných a bezpilotných lietadiel,” napísal redaktor denníka.

 

Novinár vyjadril predpoklad, že v Číne možno prebieha infúzny program umelej inteligencie . Iné krajiny také programy už aktívne uskutočňujú. V prípade Austrálie je ukážkovým príkladom jej projekt bezpilotného lietadla Loyal Wingman. Veľký dron riadený umelou inteligenciou je určený k letu v spojení so stíhačkou F-35 Stealth Fighter.

 

Podobný projekt “Skyborg” vyvíjajú aj v USA, píše denník. Predpokladá sa, že Peking nazýva svoj projekt “Víťazstvo inteligencie”.
Asi 200 km juhovýchodne od Lop Nur možno nájsť ešte neobvyklejšie zariadenie, ktoré prechádza rozsiahlymi prácami, o ktorom sú správy už od roku 2016. Podľa satelitných snímok dodaných komerčnou spoločnosťou Maxar možno vidieť tri dlhé päťkilometrové dráhy, ktoré sú usporiadané do trojuholníkovej formácie.

 

Odborníci sa domnievajú, že sa v tomto prípade jedná o miesto pristátia prvého čínskeho bezposádkového kozmického letu v septembri minulého roka. Kozmická loď , umiestnená na rakete Long March 2F, bola vypustená zo satelitného štartovacieho strediska Jiuquan v severnej Číne dňa 4. septembra a po dvoch dňoch na obežnej dráhe sa vrátila na Zem.

 

Satelitné fotografie z Maxaru však podľa novinárov zrejme svedčia o rozsiahlom rozširovaní strediskového hangáru a servisných zariadení.
Andreas Rupprecht, nemecký autor a expert na čínsku leteckú dopravu , vlani v marci písal na Twitteri o možnom teste čínskeho J-16 s algoritmom umelej inteligencie. Lietadlá, ktoré vraj boli videné v Malanje, by mohli byť súčasťou čínskeho programu rozvoja bezpilotného leteckého boja, predpokladá denník. Peking sa k týmto špekuláciám oficiálne nevyjadril.

Maroš Šolc

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov