Ilustračné foto: F/A-18D amerického letectva, lietadlo konkrétne na tomto obrázku patrí k jednotke „Agressors”
Aktuality, Letectvo,

Ukrajina chce namiesto F-16 radšej stíhačky F/A-18. Začali rokovania s USA

Ukrajina, 3.júl 2021 (AM) – Ukrajina môže získať šesť amerických stíhačiek F / A-18. Spočiatku sa predpokladalo, že pôjde o stíhačky F-16, Kyjev je však zjavne presvedčený, že F/A-18 sú pre potreby ukrajinských vzdušných síl perspektívnejšie a vhodnejšie. Je známe, že Ukrajina 18. júna schválila novú stratégiu pre obranný priemysel, ktorá pripravuje pôdu pre obnovu letectva krajiny. USA majú tiež záujem predať svoje stíhačky F/A-18 na Ukrajinu. Aj keď zatiaľ nie sú informácie o uzavretí dohody, predpokladá sa, že pôjde o nákup šiestich stíhačiek F/A-18 do výzbroje ukrajinských vzdušných síl. Ak však aj dôjde k dohode, stane sa to najskôr v roku 2025.


 

General Dynamics F-16C Fighting Falcon zo 480. stíhacej letky 52. stíhacieho krídla, letecká zákkladňa v Spangdahleme, Nemecko (zdroj: USAF,  Master Sgt. Austin M. May)

 

Odborníci poznamenávajú, že ukrajinské letectvo dnes zažíva vážny úpadok — pokusy o obnovenie a modernizáciu sovietskych stíhačiek čelia banálnemu nedostatku finančných prostriedkov a skúseností s vykonávaním týchto prác. Pravdepodobnosť rozsiahleho prechodu ukrajinských vzdušných síl na stíhačky F/A-18 sa však hodnotí ako extrémne nízka, pretože Kyjev jednoducho nemá prostriedky na prezbrojenie a výcvik pilotov.

Karol Jerguš

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov