Ilustračné foto: Čínske medzikontinentálne rakety počas vojenskej prehliadky
Aktuality, Pozemná technika,

Odstrašujúci faktor. Čína buduje vyše sto zariadení pre medzikontinentálne balistické rakety

Podľa amerického denníka „The Washington Post“ sa na severe Číny začala výstavba 119 objektov na vypúšťanie medzikontinentálnych balistických rakiet (ICBM).


 

Odborníci z „James Martin Center“ v Kalifornii študovali satelitné snímky čínskej provincie Gansu, ktoré ukazujú stavebné práce na 119 rovnakých štruktúrach, ktoré sú podobné tým, ktoré už v Číne existujú na odpaľovacích komplexoch určených pre arzenál jadrových hlavíc.

 

Čína začala s výstavbou viac ako 100 nových síl pre medzikontinentálne balistické rakety v púšti neďaleko mesta Jumen, foto: Planet / Center for Nonproliferation Studies

 

„Výstavba viac ako sto nových odpaľovacích zariadení, ak bude dokončená, by pre Čínu znamenala historickú zmenu, pretože v krajine sa predpokladá pomerne skromný arzenál 250 až 350 jadrových zbraní. Skutočný počet rakiet, ktoré sa majú umiestniť do týchto objektov nie je známy, môže však byť podstatne nižší. V minulosti Čína budovala falošné šachty,“ píšu noviny.

 

Satelitná fotografia so staveniskom nového sila pre ICBM, foto: Planet / Center for Nonproliferation Studies

 

Odborníci sa domnievajú, že ČĽR čiastočne rozširuje svoje jadrové sily s cieľom „podpory odstrašujúceho faktora“. Podľa ich názoru sa Peking snaží zabezpečiť jadrový arzenál, ktorý prežije „prvý útok USA“ a bude dostatočný na „prekonanie americkej protiraketovej obrany“.

 

9. mája. Medzikontinentálna balistická raketa RS-24 (ICBM) pri štarte z kozmodrómu Pleseck. Foto: ITAR-TASS

Rusko otestovalo najnovšiu balistickú raketu „Kedr“

Napriek tomu, že sa objavili informácie, že začiatkom júna môže ruská armáda uskutočniť testy najnovšej ruskej ťažkej balsitickej rakety vypustenej z kozmodrómu Pleseck, vyšlo najavo, že vôbec nešlo o testovanie rakety „Sarmat“, ale podľa ruských informačných zdrojov išlo o testovanie najnovšej balistickej rakety (ICBM) „Kedr“, ktorej vývoj sa stal známym len nedávno.

 

Podľa získaných údajov najnovšia ruská ICBM „Kedr“ vystrelená z kozmodrómu Pleseck úspešne zasiahla cieľ na cvičisku Kura na Kamčatke, pričom v tejto súvislosti nie sú k dispozícii nijaké podrobnosti z ruského ministerstva obrany.

 

O najnovšej ruskej balistickej rakete „Kedr“ sa vie pomerne málo. Podľa získaných informácií má ICBM cieľový dostrel minimálne 6 tisíc kilometrov, raketa je viac prispôsobená na prekonávanie oblastí protivzdušnej obrany nepriateľa / protiraketovej obrany a je menej viditeľná pre radarové detekčné zariadenia.

 

V nasledujúcich troch mesiacov má ruská armáda v úmysle otestovať ťažkú balistickú raketu „Sarmat“, ktorá bude podľa viacerých zdrojov vystrelená tiež z kozmodrómu v Plesecku.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov