Holandské kráľovské letectvo, stíhačky F-16, foto: Edwin Schimmel
Aktuality, Letectvo,

Holandsko sa rozhodlo predať 12 svojich stíhačiek F-16 do súkromných rúk

V Holandsku sa rozhodli predať svoje bojové lietadlá do súkromných rúk. Hovoríme o 12 lietadlách holandského kráľovského letectva F-16, ktoré majú byť vyradené z prevádzky v roku 2022.


 

Schválenie transakcie s predajom F-16 súkromnej spoločnosti sa uskutočnilo v holandskom parlamente po zodpovedajúcom podaní od tamojšieho ministerstva obrany. Ako vyšlo najavo, súkromná spoločnosť Draken International sa uchádza o nákup stíhačiek. Na aké účely získava F-16 od holandského ministerstva obrany?

 

Táto spoločnosť poskytuje svoje služby pre výcvik pilotov vrátane výcviku v pilotovaní lietadiel vo vzdušných bojoch. Holandská tlač upozorňuje, že predaj je odôvodnený tým, že sa obnovuje flotila holandských vzdušných síl – uskutočňujú sa dodávky stíhačiek piatej generácie F-35A. V rokoch 2022 až 2024 vyradí holandské letectvo z prevádzky ďalších 28 stíhačiek F-16. A tieto bojové lietadlá je možné predať súkromnej spoločnosti.

 

Draken International

 

Draken International je najväčší poskytovateľ výcvikových služieb komerčného letectva v USA. Nakupuje bojové lietadlá, najčastejšie po ich vyradení z prevádzky, potom ich znovu vybaví a predloží pre potreby amerického letectva. Americké letectvo predovšetkým využíva služby tohto „súkromného obchodníka“ na uskutočňovanie simulovaných leteckých bitiek takzvanej „agresorskej“ eskadry, keď súkromné ​​lietadlá pôsobia ako nepriateľské lietadlá. Táto prax je kontroverzná v samotných Spojených štátoch. Kritizuje sa najmä to, že samotné americké letectvo predáva stíhačky súkromnej spoločnosti, ktorej sa potom vyplácajú peniaze za výcvik pilotov. Vojenské velenie tvrdí, že je to lacnejšie ako údržba lietadiel po skončení ich životnosti.

 

Draken International sa rozhodol nakúpiť bojové lietadlá nielen v USA, ale aj v ďalších krajinách, ako je Holandsko. Dnes jeho flotila zahŕňa také lietadlá ako MiG-21, L-39 Albatros, Mirage F-1M a niektoré ďalšie.

Maroš Šolc

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov