UAV Altius
Aktuality, Letectvo,

Ruské letectvo testuje ťažké bezpilotné lietadlo Altius na bombardovanie pozemných cieľov

V najnovšej etape testovania ruského ťažkého bezpilotného lietadla Altius boli prvýkrát použité zbrane na bombardovanie pozemných cieľov. Dron v budúcnosti pomôže znížiť riziká pre letectvo s posádkou ruských v prípade skutočných bojových operácií. Skúšobný kus ruského prieskumného a útočného bezpilotného stroja Altius začal sériu testovacích letov s použitím celého spektra riadených zbraní, vrátane vysoko presných rakiet.


 

 

Letectvo začalo testovacie lety skúšobnej vzorky ALTIUS sa zasadením prvých leteckých úderov na terče na polygónoch riadenými zbraňami triedy vzduch-zem , a vysoko presnými riadenými raketami a leteckými bombami, ktoré sú súčasťou systému vyvinutého špeciálne pre bezpilotné stroje. Počas testov majú byť vyskúšané programy typových útočných letov ALTIUS za účelom likvidácie takých cieľov, ako sú tanky, ľahko pancierovaná technika, zoskupenie živej sily nepriateľa, pozície rôznych zbraní vrátane delostreleckých.

 

Ruský bezpilotný stroj Altius patrí do ťažkej triedy s dlhým doletom. Jeho vzletová hmotnosť je približne 6 ton, dokáže pojať viac ako jednu tonu užitočnej záťaže. Bezpilotný stroj je vybavený dvoma turbovrtuľovými motormi, rozpätie krídel je 30 metrov, výška letu 12-14 km, dĺžka letu až 48 hodín. Bojový dosah má asi 3,5 tisíc kilometrov. Altius je vybavený systémom satelitnej komunikácie, ktorý umožní jeho riadenie počas veľmi dlhých letov.

Popredný expert na bezpilotné letectvo Denise Fedutinov povedal v rozhovore pre Sputnik, že na svetovom trhu rastie záujem zo strany vojenských úradov o vybavenie ozbrojených síl prieskumnými a útočnými bezpilotnými lietadlami. Sú to spravidla, podľa experta, bezpilotné stroje takzvanej MALE triedy (stredná výška a veľká dĺžka letu). Pritom, povedal Fedutinov:

“V tejto MALE triede bolo zaznamenané postupné zvýšenie záujmu o ťažšie stroje , ktoré sú schopné niesť väčšiu účelovú záťaž, v ktorej majú značný podiel zbrane”.

“Nie sú dôvody domnievať sa, že tieto trendy nebudú príznačné aj pre našu krajinu. Preto, nehľadiac na veľký význam, ktoré majú pre ruskú armádu prieskumné a útočné stroje Orion, ktorých dodávky armáde sa nedávno začali, vkladajú ešte väčšie nádeje do ťažších bezpilotných lietadiel Altius, “povedal expert.

 

Dodal, že stroje veľkosti ALTIUS môžu vytvoriť v dohľadnej budúcnosti základ prieskumnej útočnej skupiny ruských bezpilotných lietadiel MALE triedy. A to aj vďaka väčším kapacitám palubného rádioelektronického zariadenia a tiež vďaka väčšiemu objemu a širšej nomenklatúre zbraní.

Karol Jerguš

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov