GTK Boxer
Aktuality, Pozemná technika,

Rheinmetall dodal pre Bundeswehr celkovo 405 vozidiel GTK Boxer

Spoločnosť ARTEC GmbH, spoločný podnik Krauss-Maffei Wegmann (KMW) a Rheinmetallu, oficiálne odovzdala posledné kusy celkovej dodávky obrnených transportérov Boxer (GTK) zástupcom ministerstva obrany a nemeckého Spolkového úradu pre vybavenie, informačné technológie a podporu prevádzky (BAAINBw).


 

Zmluva na druhú sériu dodávky, ktorá bola uzatvorená v decembri 2015, zahŕňa 131 vozidiel GTK Boxer v hodnote 478 miliónov eur. Ide o verziu A2, do ktorej boli zapracované všetky skúsenosti nadobudnuté počas úspešnej misie v Afganistane.

 

Hoci pandémia v niektorých prípadoch výrazne ovplyvňuje čas dodávok, zmluvné termíny boli v tomto prípade dodržané vďaka konštruktívnej, pragmatickej a dôveryhodnej spolupráci medzi priemyslom a zákazníkom.

 

Obe materské spoločnosti ARTEC GmbH dodali Bundeswehru celkovo 405 vozidiel Boxer. Medzi nimi bolo 72 vozidiel Boxer v ambulantnom variante, 65 veliteľských vozidiel a 256 vozidiel pre pechotu.

 

Bojová modernizácia, ktorú Bundeswehr zadal v roku 2017, predpokladá, že všetky vozidlá Boxer, vrátane tých z prvej série, budú upravené na konštrukčný štandard A2.

 

Vo februári 2021 si úrad (BAAINBw) objednal modernizáciu druhej série veliteľských vozidiel Boxer na štandard A2. Vozidlový park pozostáva celkovo z 65 týchto veliteľských vozidiel, ktoré budú od roku 2024 k dispozícii v najvyššom štandarde.

 

Spoločnosť ARTEC GmbH vznikla v roku 1999 a je spoločným podnikom medzi Krauss-Maffei Wegmann GmbH & Co. KG a Rheinmetallom. Jej úlohou je koordinovať sériovú výrobu a slúži ako kontaktné miesto pre všetky exportné záležitosti týkajúce sa vozidiel Boxer.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov