Sandown
Aktuality, Námorníctvo,

“Krok k posilneniu námorníctva“. Ukrajina nakupuje britské mínolovky

Ukrajina, 22. júna 2021 (AM) – Tento rok má Ukrajina v úmysle kúpiť dve britské minové vyhľadávače triedy Sandown. Prezident Vladimir Zelenský dnes pricestuje do Odesy, aby podpísal zmluvu o kúpe vojnových lodí.


 

Na začiatku 90. rokov vstúpilo do služby kráľovského námorníctva 15 mínoloviek Sandown. Tri z týchto lodí boli čoskoro odovzdané armáde Saudskej Arábie a Estónska. Zo zvyšných deviatich, ďalšie dve čoskoro dorazia na Ukrajinu. Nákup v Kyjeve nazvali „krokom k posilneniu námorníctva“.

 

Sandown

 

Dĺžka britskej hľadačky mín je 53 metrov. Poháňajú ju dva naftové motory a jeden elektrický motor pre nízkohlučný pohyb. Maximálna rýchlosť hľadania mín je 13 uzlov. Výzbroj lode tvorili 30 mm kanón a guľomety. Napriek tomu, že sa nazýva hľadačka mín, nie je vybavená vlečnými sieťami. Loď hľadá a neutralizuje míny pomocou špeciálnych zariadení, ktoré je možné ovládať na diaľku.

 

Na jeseň minulého roka podpísal ukrajinský prezident Vladimir Zelenský memorandum s britskou stranou, podľa ktorého Londýn dodá Kyjevu najnovšie zbrane, moderné vybavenie, pomôže pri spustení obranných výrobných liniek a bude sa podieľať na výstavbe zariadení pre potreby ukrajinskej armády.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov