Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Turecko chce v Azerbajdžane vojenskú základňu. Lavrov rázne odpovedal

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan oznámil možnosť otvorenia vojenskej základne na území Azerbajdžanu, informuje NTV. Bolo by to možné v rámci rozvoja vzťahov medzi oboma krajinami, čo bolo potvrdené podpísaním príslušného dokumentu v Šuši.


„Nešlo by to nad rámec ustanovení. Realizácia tejto myšlienky je možná,“ potvrdil turecký líder.

 

Erdoğan tiež dodal, že tému tureckej vojenskej základne je možné rozvíjať v rámci konzultácií medzi prezidentmi Ruska a Azerbajdžanu Vladimirom Putinom a Ilhamom Alijevom, no aj v rámci rozhovorov medzi Ankarou a Baku ju „možno realizovať svojím spôsobom.“

 

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov nepriamo odpovedal tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi, ktorý diskutoval o možnosti tureckej vojenskej základne v Azerbajdžane.

„Tieto fámy nekomentujeme,“ povedal Lavrov novinárom.

 

Kremeľ uviedol, že rozmiestnenie základní krajín NATO neďaleko ruských hraníc je „zámienkou na odvetné kroky“.

„Rozmiestnenie vojenskej infraštruktúry členských štátov NATO v blízkosti našich hraníc je dôvodom našej zvýšenej pozornosti, ako aj dôvodom našich ďalších krokov potrebných na zaistenie našej bezpečnosti a našich záujmov,“ uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

 

Otázku ohľadom vojenskej základne nastolili azerbajdžanskí novinári počas Erdoganovej návštevy v Šuši. Zástupca médií, ktorý položil otázku, reagoval na žiadosť o tureckú vojenskú základňu v krajine. Najdôležitejšou úlohou Turecka a Azerbajdžanu je podľa Erdogana teraz zaistiť bezpečnosť hraníc.  Erdogan napriek tomu bude o tejto otázke rokovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom aj s azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevom.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov