SU-57
Aktuality, Letectvo,

Ruské ministerstvo obrany informovalo o novej verzii stíhačky SU-57


Rusko, 18. júna 2021 (AM) – Ruské ministerstvo obrany a konštrukčná kancelária Suchoj plánujú vyvinúť pre export dvojmiestnu verziu stíhačky Su-57, informoval podpredseda vlády Jurij Borisov počas pracovnej cesty do Prímorského kraja. Podľa jeho slov takáto úprava zvýši dopyt v zahraničí.

 

“O tento stroj je záujem a podľa môjho názoru z roka na rok porastie, pretože naša ruská armáda je týmto modelom nasýtená. Zahraniční zákazníci sa najprv pozrú na to, ako sa správa ten či onen typ zbraní ruských ozbrojených síl, “dodal Borisov.

 

Asi päť krajín uvažuje o kúpe najnovšieho ruského stíhacieho lietadla Su-57, uviedol predtým generálny riaditeľ spoločnosti Rosoboronexport Alexander Michejev.
“Samozrejme, rokujeme s niekoľkými krajinami, prichádzajú žiadosti, je prejavovaný záujem v juhovýchodnej Ázii, kde má záujem štyri alebo päť krajín,” odpovedal na otázky novinárov.

 

Rusko vyvíja ľahkú jednomotorovú stíhačku piatej generácie

V máji sa objavili informácie, že ruská spoločnosť Suchoj vyvíja prvú ľahkú stíhačku piatej generácie s jedným motorom. Majú byť na to použité najnovšie technológie získané pri vývoji stroja Su-57. Pri vytváraní lietadla sa plánuje široko využiť skúsenosti , ktoré boli získané v rámci vývoja Su-57, vrátane najnovšieho motora” Izdelije 30 “, pokrytie pohlcujúce rádiové vlny, palubné rádioelektronické vybavenie a zbraňové systémy.

 

Moderné ruské stíhačky, vrátane samotného stroja Su-57, sú vybavené dvomi motormi. Nový stroj má mať štandardnú vzletovú hmotnosť nie viac ako 18 ton, maximálna rýchlosť pritom má prekonávať dva machy. Pomer ťahu ku hmotnosti stroja má byť najmenej 1. Paralelne sa počíta so zníženou rádiolokačnou viditeľnosťou, vysokou manévrovateľnosťou a schopnosťou krátkeho vzletu a pristátia. Z hľadiska konštrukcie má mať jednu šachtu pre nasávanie vzduchu pod trupom, ako to majú mnohé moderné jednomotorové stroje. Na prvej etape konštrukcie stroja sa môže používať motor Al-31FN série 3 a 4.

 

Vo svete sú jednomotorové stíhačky pomerne populárne. Najznámejší je americký stroj F-16, ďalej tiež americký stroj F-35, ktorý sprevádzajú veľké technické problémy. Ďalším jednomotorovým strojom je JAS-39, ktorý používa aj česká armáda. Tá ním nahradila takisto jednomotorový stroj Mig-21. Ešte jedným populárnym jednomotorovým strojom je čínska stíhačka J-10. Jednomotorovosť strojov citeľne znižuje náklady na prevádzku a obsluhu strojov. Je to však vykúpené znížením spoľahlivosti a obmedzením maximálnej bojovej nosnosti, čo znižuje celkový bojový potenciál.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov