Legenda thajského boxu Buakaw Por Pramuk s portrétom thajského kráľa Rama IX
Aktuality, Bezpečnosť,

Jedinečný a efektívny spôsob boja proti mafii, ktorému svetoví ľudsko-právni aktivisti nefandia

Dnes si povieme o veľmi zaujímavej, aj keď zdanlivo nie úplne legálnej metóde boja proti mafii, ktorú vo svojej krajine použil thajský kráľ Rama IX (1928-2016). Svetové spoločenstvo sa na neho prekvapivo vrhlo s ostrou kritikou ochrany ľudských práv, ale Rama IX poslal všetkých do pekla a dokončil to, čo začal.


 

Za starých čias teda existoval v Thajsku jeden veľmi veľký problém – problém mafie, ktorá sa zaoberala hlavne obchodom a pestovaním všetkých zakázaných bylín. Thajsko nie je veľmi bohatá krajina, a preto boli miestni roľníci radi, že pracujú aspoň za nejaké peniaze, a toto všetko zhromažďovali pre miestnych kriminálnych „magnátov“ – chudobní ľudia nemali veľa možností, museli žiť. Obzvlášť to všetko prekvitalo v takzvanom „Zlatom trojuholníku“ – území Thajska, kde sú dva štáty, Mjanmarsko a Laos, len čo by kameňom dohodil od hraníc. Odtiaľ sa rôznymi spôsobmi, cez hranice susedných štátov, infekcia rozšírila do Ázie a ešte ďalej. Najskôr to všetko thajskí baróni vyvážali výlučne do zahraničia, ale v istej chvíli tým začalo trpieť aj samotné Thajsko. Vtedy sa vláda „rozhorúčila“.

 

Thajský kráľ je veľmi inteligentný človek, ktorý svojimi rozhodnutiami neskutočne zvýšil životnú úroveň v krajine. Rovnaký bol aj jeho predseda vlády, ktorý spolu s kráľom rozvinul a potom dohliadal na operáciu proti mafii.

 

Táto operácia prebehla akoby v 3 etapách. Prvým bol pokus o urovnanie všetkého v pokoji, o dohodu. Hlavy všetkých hlavných klanov kriminálnych skupín boli požiadané, aby sa buď čo najskôr legalizovali, vzdali sa „špinavého“ biznisu, alebo opustili krajinu. Zároveň im bolo umožnené, aby si pri sebe nechali aj svoj majetok. Je potrebné povedať, že sa tomuto návrhu iba pousmiali? Vedeli, že všade majú obrovské peniaze, obrovské sily, obrovské prepojenia (vo vláde, v polícii).

 

Nevedeli však, že po odmietnutí ponuky nebude kráľ konať podľa zákona, ale tvrdo. Takto sa začala druhá etapa boja proti mafii – mocenská. Na jeho realizáciu boli tajne najímaní ľudia, bývalí vojaci a policajti, ktorých príbuzní trpeli činmi mafie (a bolo ich veľa). Na 2-3 zelených pickupoch v noci prišli k domom hlavných banditov, a začala najprirodzenejšia vojna. Takto boli zničené až stovky rôznych banditov. Keďže symbolom operácie, ktorá trvala 9 mesiacov, bola práve zelená farba automobilu, toto všetko sa v histórii Thajska začalo nazývať „časom zelených pickupov“.

 

Práve vtedy sa vytie svetového spoločenstva rozšírilo po celom svete. Ľudsko-právni aktivisti všetkých skupín, najrôznejších organizácií a iných štruktúr a ľudí, ako aj vlády niektorých krajín sa takmer otvorene vyhrážali a obviňovali kráľa Rámu IX z vojnových zločinov. To trochu naznačuje aký biznis mocných ľudí „civilizovaného“ Západu vo svojej krajine zlikvidoval. Thajsko samozrejme oficiálne odpovedalo na všetky obvinenia, to čo počúvame aj inde v niektorých situáciách: „nič nevieme, neboli sme to my, jedná sa o zločinné zúčtovanie medzi banditmi“.

 

Po druhej etape sa mafia zrazu stala ústretovejšou. Niektorí baróni odišli, niekto opustil zlo a legalizoval sa. A potom začala jednoducho geniálna – tretia etapa.

 

Ako som už povedal, pre obyčajných chudobných roľníkov bola práca pre týchto banditov jediný spôsob života. Ale väčšina banditov bola preč, polia so zakázanými plodinami boli jednoducho zničené a potom kráľ Rama vykonal dômyselnú reformu. Roľníkov neopustil, ale pomohol im. Objavil sa Kráľovský program na podporu roľníkov – ľudia dostali obrovské prostriedky na výsadbu polí s poľnohospodárskymi plodinami, z ktorých si mohli vyberať: čaj, ryža, hrozno, káva alebo jahody. Stalo sa, že to boli práve jahody, ktoré sa najviac zakorenili v Thajsku a teraz je celý sever krajiny doslova posiaty poliami s červenými šťavnatými chutnými bobuľami.

 

Kráľove metódy boli nezákonné, ale súčasne aj efektívne. Morálnou dilemou ostáva či venovať menej pozornosti výkrikom niektorých ľudí o útlaku tamojších ľudských práv a robiť to, čo je najlepšie pre vlastný národ a teda aj štát.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov