Benjamin Netanjahu a Yossi Cohen
Aktuality, Bezpečnosť,

Krádeže aj vraždy. Bývalý šéf Mossadu odhalil viaceré tajné operácie Izraela proti Iránu

V tlači sa objavili odhalenia bývalého šéfa izraelskej rozviedky Mossadu. Yossi Cohen povedal verejnosti o tom, ako Izrael uskutočňoval skryté operácie proti Iránskej islamskej republike. Jedným z hlavných smerov protiiránskych aktivít izraelských špeciálnych služieb je podľa Cohena boj voči jadrovému programu. Izrael sa zo všetkých síl snaží odolávať získaniu jadrových zbraní Iránom . Zároveň tento druh konfrontácie niekedy vyzerá čudne. Napríklad Izrael privítal odstúpenie USA od takzvanej „jadrovej dohody“ s Iránom, aj keď práve táto dohoda predpokladala odmietnutie Iránu obohacovať jadrové palivo na parametre „zbraňovej kvality“.


 

Yossi Cohen, ktorý umožnil určité odhalenia, povedal novinárom o rozsiahlej špeciálnej operácii Mossadu, keď ukradli početné iránske dokumenty týkajúce sa jadrového vývoja. Podľa bývalého šéfa izraelskej špeciálnej služby bolo viac ako 55 000 strán dokumentov a rôznych druhov spisov z iránskeho „jadrového“ archívu vyvezených a odcudzených rôznym spôsobom. Po tejto operácii hovoril premiér Netanjahu o dôkazoch ambícií Iránu vytvoriť vlastnú jadrovú bombu. Netanjahuov prejav sa uskutočnil asi pred 3 rokmi.

 

Cohen uviedol, že do operácie s cieľom odcudziť utajované informácie boli zapojené dve desiatky agentov Mosadu. A dôležitá poznámka: žiadny z nich podľa Cohena nie je občanom Izraela.

 

“Sledovali sme postup špeciálnej operácie z Tel Avivu. Naši agenti mali prístup do trezoru, kde sa nachádzal tajný archív. Museli vniknúť do viac ako 30 trezorov. Mali sme obavy.” Podľa bývalého šéfa Mossadu bola operácia celkovo pripravená aj prebiehala asi 2 roky. Bola úspešná a časť jej účastníkov musela byť evakuovaná do Izraela, aby neskončili v rukách iránskych špeciálnych služieb.

 

Dôležitý dodatok: Cohen hovoril aj o incidentoch v Natanze, kde sa nachádza jedno z iránskych jadrových zariadení. Dôležitosť týchto vyhlásení je prinajmenšom v tom, že predtým Izrael neuznal svoje útoky na tento objekt.

 

“Ja osobne toto zariadenie poznám, a preto by som novinárom mohol ukázať podzemné sklady, kde fungujú odstredivky na obohacovanie uránu.” Yossi Cohen tiež spomenul zabitie iránskeho fyzika Mohsena Fakhrizadeha. Pripomeňme, že bol zabitý počas jazdy v aute cez iránske územie. Cohen nepotvrdil, že masaker Fakhrizadeha bol dielom Izraela, ale ostro poznamenal, že Mossad ho monitoroval niekoľko rokov.

Bývalý šéf izraelskej spravodajskej služby dodal: “Ak osoba predstavuje veľké nebezpečenstvo pre občanov Izraela, musí prestať žiť na tomto svete.”

Maroš  Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov