Boeing X-37B
Aktuality, Letectvo,

Japonec zadržaný pre špionáž mohol Rusku predávať údaje aj o utajovanom americkom vesmírnom bezpilotnom lietadle

70-ročný japonský vedec Kazuo Miyasaki, zadržaný pre podozrenie zo špionáže v prospech Ruska, by mohol na ruskú stranu prenášať informácie o americkom vesmírnom drone Boeing X-37B, informuje japonský spravodajský server NHK .


 

Zadržanie Miyasakiho bolo zverejnené 10. júna. Podľa televízneho kanálu Japonci pripustili, že na žiadosť zamestnanca obchodnej misie Ruskej federácie prenášal informácie o „najnovších amerických technológiách v oblasti prieskumu vesmíru“, najmä o projekte X-37B vyvinutým koncernom Boeing. Miyasaki tiež uviedol, že spolupracuje s obchodnou misiou Ruskej federácie už 30 rokov: v priebehu rokov odovzdal informácie 15 zamestnancom zastúpenia a získal za to celkovo 91-tisíc dolárov.

 

X-37B je najnovšia opakovane použiteľná bezpilotná kozmická loď spoločnosti Boeing pre NASA. Kontrakt na jej vývoj stál 173 miliónov dolárov. Model X-37B bol prvýkrát vynesený do vesmíru v decembri 2012 a na obežnej dráhe strávil takmer 2 roky, pričom sa vrátil v októbri 2014. Podľa medializovaných informácií je zariadenie schopné manévrovania v atmosfére v nadmorských výškach neprístupných pre bojové lietadlá, zmenu jeho dráhy vo vysokej nadmorskej výške a vykonávania mnohých prieskumných funkcií.

 

Raketoplán X-37B uskutočnil päť kozmických letov s cieľom realizácie experimentov na obežnej dráhe v záujme vojenských leteckých síl USA. Ich podrobnosti sú utajené. V októbri 2019 dopravil na obežnú dráhu tri družice neznámeho účelu. Predtým bývalá ministerka leteckých síl USA Heather Wilsonová povedala, že nezvyčajné manévrovacie schopnosti X-37B vo vesmíre “pripravujú nepriateľov o rozum”.

 

Generálny riaditeľ Roskosmosu Dmitrij Rogozin v októbri 2018 vyjadril obavy, že X-37B môže byť používaný americkou armádou ako nosič zbraní. Podľa neho takéto zariadenie nemôže byť detekované varovným systémom raketového útoku. Ruská armáda zároveň oznámila, že sleduje všetky manévre amerického raketoplánu na obežnej dráhe. Spojené štáty aktívne vyvíjajú letecko-kozmické systémy na základe sovietskych a ruských technológií. Uviedol to vojenský expert Alexej Leonkov v článku zverejnenom v týždenníku Zvezda.

“Význam letecko-kozmických systémov na vojenské účely potvrdzuje skutočnosť, že teraz v USA naplno prebiehajú práce na osvojovanie našich technológií,” napísal Leonkov. Podľa jeho slov je experimentálne orbitálne lietadlo X-37B analógom sovietskeho bezpilotného orbitálneho raketoplánu BOR-5 .

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov