Spoločná fotografia amerických vojakov
Aktuality, Bezpečnosť,

Americkí vojaci nechtiac prezradili miesto svojho prísne utajovaného európskeho objektu s jadrovými zbraňami

USA, 30.máj 2021 (AM) – Najväčšie zariadenie NATO s jadrovými zbraňami v Európe bolo prezradené zverejnením fotografií vojakov na sociálnych sieťach. Jedno z najväčších a najtajnejších jadrových zariadení NATO v Európe stratilo status utajenia kvôli skutočnosti, že americká armáda dislokovaná na jeho území zverejňovala fotografie na sociálnych sieťach. V objekte sú umiestnené americké atómové bomby a pravdepodobne aj riadené strely vybavené jadrovými hlavicami. O existencii tohto zariadenia doteraz žiadne informácie známe neboli. Nachádza sa na leteckej základni „Volkel“ v Holandsku.


 

 

Vďaka zverejňovaniu fotografií na sociálnych sieťach trvalo zistenie polohy americkej základne s jadrovými zbraňami len pár dní a podľa zdrojov sa vďaka tomu dostali na verejnosť aj utajované informácie, konkrétne hovoríme o množstve tajných označení, kódov atď.

 

.

 

Toto je predovšetkým nebezpečné, pretože teraz je s vysokou pravdepodobnosťou možné uskutočniť presný zásah proti jadrovému ozbrojenému zariadeniu. Pentagon oficiálne skutočný tento núdzový stav nekomentuje, je však zrejmé, že kvôli nedbalosti americkej armády bude musieť byť jadrové zariadenie presunuté na iné miesto v Európe.

 

Letecká základňa Volkel je používaná Holandským kráľovským letectvom (RNLAF)  a nachádza sa pri dedine Volkel v Severnom Brabantsku v Holandsku. Je domovom pre dve letky F-16 Fighting Falcon č. 312 a 313. Tretia eskadra č.311, ktorá sa predtým nachádzala na letisku, bola oficiálne rozpustená 27. septembra 2012. Nachádza sa tu aj údržbová, logistická, základná letka pre RNLAF a tiež 703. peruť, ktorá je súčasťou 52. stíhacieho krídla Letectva Spojených štátov. Letisko má dve paralelné dráhy dlhé len niečo cez 3 020 metrov  a je schopné zvládnuť väčšie lietadlá. Existenciu jadrového arzenálu komentoval dávnejšie bývalý holandský premiér Ruud Lubbers.

“Pod holandskou leteckou základňou Volkel by malo byť uložených 22 amerických atómových bômb. Nikdy by som si nemyslel, že tie hlúpe veci tam ešte budú aj v roku 2013,” povedal premiér Ruud Lubbers (v úrade v rokoch 1982 – 1994) v roku 2013 v dokumente pre National Geographic.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov