Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

National Interest prehovoril o najväčších problémoch americkej armády

Magazín prišiel s informáciami, že k trom štvrtinám úmrtí amerických vojakov nedochádza v zónach bojového nasadenia. Cez 90% z týchto úmrtí sa deje na území USA.


 

“Podľa Kongresovej výskumnej služby (CRS), takmer tri štvrtiny úmrtí v aktívnej službe medzi rokmi 2006 a 2020 sa neodohralo vo vojnových zónach v Iraku, Sýrii či Afganistane, (…) ale v miestach bez konfliktu. A z tých 74% k 93% úmrtí došlo na území Spojených štátov amerických, ” píše National Interest.

 

Ako príklad uvádza magazín príbeh mladého vojaka , ktorý bol v depresiách, americká armáda mu nebola schopná poskytnúť účinnú psychologickú pomoc, a tak spáchal samovraždu vkročením do rotora vrtuľníka. K tomuto konkrétnemu prípadu malo dôjsť v júni 2018. Vojak, ktorý sa rozhodol ukončiť svoj život, sa volal Brandon Caserta. Jeho otec, Patrick Caserta, sa podľa slov magazínu pokúšal vniesť do samovraždy svojho syna svetlo, ale “armáda len všetko skryla”.

 

“Medzi rokmi 2006 a 2020 zomrelo 17 645 aktívnych príslušníkov armády pri službe v amerických ozbrojených silách,” cituje magazín slová CRS a dodáva: “Približne 13 068 vojakov od roku 2006 zomrelo pri okolnostiach nemajúcich vzťah k bojovým operáciám.”

 

Americkí vojaci, píše National Interest, umierajú v dôsledku nehôd, sebapoškodzovania, alebo chorôb. Stúpajúci počet samovrážd medzi vojakmi pre armádu USA vraj predstavuje výzvu. Podľa informácií magazínu počet samovrážd medziročne vyrástol o 25%.

 

Podľa slov Jennifer Norrisovej, veteránky amerického letectva, sa často jedná o takzvanú “vraždu skrz samovraždu”. “Keď ide mladý človek do armády, v prípade, že sa to nevyvíja dobre, tak nemôžu nájsť východ zo situácie. Namiesto toho sú šikanovaní do tej miery, že páchajú samovraždy, “uviedla a dodala, že” vedenie s tebou bude zaobchádzať ako s problémom, keď sa obrátiš k niekomu pre pomoc “.

 

Magazín dodáva, že nehľadiac na niektoré snahy situáciu riešiť, kritici poukazujú na to, že sa všetko zatiaľ len zhoršuje.
“Keby súkromná americká spoločnosť mala také množstvo úmrtí, tak by bola zažalovaná a nútená robiť zlepšenia a zmeny,” dodala Norrisová.

 

Pentagon spustí program na kontrolu vojakov k náchylnosti k extrémizmu

Pentagon plánuje spustenie programu, ktorý bude kontrolovať sociálne siete amerických vojakov na možnú náchylnosť k extrémizmu a prítomnosť extrémistických informácií, uviedol portál Intercept s odvolaním sa na interné dokumenty Ministerstva obrany USA. Výbor na Ministerstve obrany USA v súčasnosti podľa portálu vyvíja program, ktorý “v stálom režime” umožní sledovať stránky vojakov na sociálnych sieťach na predmet extrémistických vyhlásení a podozrivého správania.

 

V marci Pentagon predstavil správu, v ktorej bolo varované o nebezpečenstve pravicového extrémizmu a rasizmu medzi vojakmi. Správa bola vytvorená na základe žiadosti Kongresu niekoľko mesiacov pred udalosťami 6. januára, kedy skupina prívržencov vtedajšieho prezidenta Donalda Trumpa vtrhla do Kapitolu USA, a snažila sa zabrániť schváleniu výsledkov prezidentských volieb.
Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov