Veliteľ Oleksandr Syrskij informuje zástupcov EÚ o bezpečnostnej situácii vo vojnovej zóne
Aktuality, Bezpečnosť,

Vojenskí zástupcovia Švédska, Dánska a Nórska navštívili pozície ukrajinskej armády na frontovej línii Donbasu

Delegáciu prijal veliteľ Ozbrojených síl Urajiny generálmajor Eduard Moskalev a šéf ukrajinskej strany JCCC generálmajor Sergej Salkucan. Ako píše agentúra „Korrespondent“, tlačová služba ústredia takzvanej operácie zjednotených síl informovala, že predstavitelia Švédska, Nórska a Dánska v utorok 11. mája navštívili miesto Ozbrojených síl Ukrajiny na demarkačnej línii na Donbase.


 

„V delegácii boli atašé obrany na Veľvyslanectve Švédskeho kráľovstva na Ukrajine kapitán prvého rangu Bjorn Wilbern, atašé obrany na Veľvyslanectve Dánskeho kráľovstva na Ukrajine prvého rangu kapitán Felix Ebestad a atašé obrany Veľvyslanectva Nórskeho kráľovstva na Ukrajine podplukovník Boye Lilerud,“ uvádza sa v správe.

 

Škandinávski vojenskí predstavitelia navštívili jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny, ktoré plnia úlohy na línii kontaktu s nepriateľom, oboznámili sa s infraštruktúrou a prácou vstupno-výstupného kontrolného bodu Zolotoje.

 

Vojenskí atašé zo Škandinávie

 

Savčenková prekvapivo o blokáde Donbasu

Bývalá poslankyňa Najvyššej rady Nadežda Savčenková považuje blokádu Donbasu za fatálnu chybu Kyjeva.
„Celé to bolo zlé od samého začiatku… a treba si uvedomiť, že to začalo rozhodnutiami Najvyššej rady v rokoch 2014, 2015, 2016, keď sme spustili takýto proces,“ uviedla minulý týždeň Savčenková pre Kanál 4. Poznamenala tiež, že Kyjev si mal udržať kontrolu nad ekonomickou zónou na juhovýchode krajiny.

 

 

„Donbas mal byť naplnený hrivnami, aby tam nešiel rubeľ. Nebolo treba vytvoriť blokádu, bolo potrebné podporiť ekonomiku tohto územia,” dodala Savčenková. Politička sa domnieva, že za to, že sa obyvatelia LPR a DPR usilujú získať ruské pasy, môžu ukrajinské orgány. Vysvetlila, že človek ráta s ochranou štátu, ktorého je občanom. Predtým mali títo ľudia ukrajinský pas, ale ako sa ukázalo, nemôžu počítať s ochranou Kyjeva. Podľa jej názoru je to pre Kyjev „veľmi veľký problém“.

Karol Jerguš

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov