Generál Christian PIQUEMAL, na čele Cudzineckej légie v rokoch 1994-1999
Aktuality, Bezpečnosť,

Vojaci v liste podporili generálov varujúcich pred rozpadom Francúzska

Slúžiaci francúzski vojaci v otvorenom liste podporili vyhlásenie svojich predchodcov, ktorí písali o “rozpade” krajiny. Portál Valeurs actuelles publikoval list, pod ktorým je podpísaných viac ako 40 tisíc ľudí.


 

“Naši starší priatelia sú vojaci, ktorí si zaslúžia rešpekt. Napríklad sú to tí vojaci, ktorých česť sa prepierala v posledných týždňoch. Sú to tisíce služobníkov Francúzska, ktorí podpísali otvorený list so zdravým zmyslom, vojaci, ktorí venovali svoje najlepšie roky, ochraňovali našu slobodu, keď sa podriaďovali vašim rozkazom o vedení vojny. Vy ste sa k nim zachovali ako ku vzbúrencom, hoci ich jediná vina pozostáva v tom, že milujú svoju krajinu a oplakávajú jej očividný pád, “stojí v liste vojakov, ktorý bol adresovaný francúzskej vláde .

 

Vojaci, ktorí začali slúžiť Francúzsku len nedávno, uviedli, že ich úlohou je hovoriť pravdu z lásky k zemi.
“My vidíme násilie v našich mestách a dedinách. My vidíme, ako sa nejednotnosť spoločnosti upevňuje vo verejnom priestore, vo verejných debatách. My vidíme, že nenávisť k Francúzsku a jej histórii sa stáva normou, “zdôraznili nemenovaní zastupitelia armády. Vojaci tiež vyjadrili názor, že vo Francúzsku teraz “zreje občianska vojna”.

 

“Konajte, dámy a páni. Ide o prežitie vaše a vašej krajiny, “stojí v liste vojakov.

 

K otvorenému listu sa počas niekoľkých hodín pripojili desiatky tisíc ľudí. Náčelník francúzskeho generálneho štábu François Lecointre skôr pre vydanie Parisien uviedol, že generálov v zálohe, ktorí podpísali prvý list, môžu nadobro odstrániť z armády.

 

Francúzska vláda je od konca apríla v spore s aktívnymi vojakmi, ktorí podpísali otvorený list 25 generálov vo výslužbe, v ktorom varujú prezidenta Emmanuela Macrona, že krajina smeruje k „občianskej vojne“. Množstvo slúžiacich príslušníkov obranných síl podpísalo list zverejnený v pravicovom časopise Valeurs Actuelles, ktorý varoval, že „laxistická“ politika vyústi do chaosu vyžadujúceho „nebezpečný zásah našich spolubojovníkov v aktívnej službe na ochranu našich civilizačných hodnôt “.

 

„Hodina je vážna, Francúzsko je v ohrození,“ napísali generáli vo výslužbe a poukázali na nečinnosť proti „prímestským hordám“ – odkaz na obyvateľov hlavne prisťahovaleckých oblastí, ktoré obchádzajú francúzske mestá – a ďalších nemenovaných skupín, ktorých „pohŕdanie našou krajinou“ povedie k „občianskej vojne“ a úmrtiam „v tisíckach“.

 

Vláda a ľavicové strany dôrazne odsúdili list, ktorý zverejnili k 60. výročiu neúspešného štátneho prevratu generálov proti tomu, aby  Francúzsko poskytlo nezávislosť Alžírsku. Zo zoznamu nebolo okamžite zrejmé, koľko signatárov, okrem bývalých generálov, odišlo z obranných síl do dôchodku a koľkí sú stále aktívnymi členmi.

 

Ministerka obrany Florence Parlyová následne varovala, že tí, ktorí stále slúžia, budú potrestaní za porušenie zákona, ktorý od nich vyžaduje, aby zostali politicky neutrálni. Vyzerala však dosť úzkostlivo, aby zabránila dojmu, že sa ich výbuchu neprikladala príliš veľká dôležitosť, a ubezpečila, že „obrovská väčšina“ francúzskych vojsk zostáva neutrálna a lojálna. Politológ Jean-Yves Camus tiež bagatelizoval význam listu a agentúre AFP povedal, že signatári v armáde „nemajú ťažké váhy“.

 

Tento list prichádza v čase pred prezidentskými voľbami v roku 2022. Kandidáti budú obhajovať svoju pozíciu v oblasti prisťahovalectva, bezpečnosti a šírenia radikálneho islamu. Anketa Ifop zverejnená v nedeľu v denníku Journal du Dimanche ukázala, že bezpečnosť a boj proti terorizmu patria medzi najvyššie priority voličov po novej vlne džihádistických útokov vrátane útoku, v októbri 2020 kedy bol sťatý učiteľ, ktorý svojim žiakom ukázal karikatúry proroka Mohameda.

 

Líderka krajnej pravice Marine Le Penová, ktorej prieskumy ukazujú, že v budúcom roku bude proti Emmanuelovi Macronovi čeliť opakovaniu súboja z roku 2017, generálom vo výslužbe povedala, že sa podelila o svoje pocity a vyzvala ich, aby podporili jej kampaň.

 

„Pozývam vás, aby ste sa spolu s nami zúčastnili nadchádzajúcej bitky, ktorou je bitka o Francúzsko,“ napísala v reakcii na list zverejnený v časopise Valeurs Actuelles.

 

Le Penovú veľmi často kritizovali jej oponenti z ľavej aj z pravej strany za jej apely voči vojakom, ktoré ľavicový denník Liberation označil za „výzvu na poburovanie“. Verejný útok generálov, z ktorých podľa agentúry France Info sú väčšina blízki krajne pravicovým kruhom, prichádza uprostred búrlivej diskusie vo Francúzsku o rasizme a kolonializme, ktorú vedú mladí nebieli francúzski aktivisti. Generáli ich obvinili, že svojou rétorikou a podporou búrania sôch francúzskych dejateľov z koloniálnych čias vybičovali „nenávisť medzi komunitami“.

Macron, ktorý bol zvolený na základe centristického manifestu v roku 2017, ale kritici ho vnímajú ako postupujúceho doprava, prelomil to, čo nazýva „teóriami spoločenských vied importovanými z USA“, a tvrdí, že poškodzujú francúzsku jednotu. Generáli tiež obvinili „islamizmus a prímestské hordy“ z premeny častí krajiny na zakázané oblasti, kde sa už neudržiavajú francúzske hodnoty. Aj keď je to veľmi zriedkavé, nie je to prvýkrát, čo bývalé vojenské špičkové kádre kritizovali chod krajiny. Populárny bývalý šéf ozbrojených síl, ktorý skončil v roku 2017 po súboji s Macronom, generál Pierre de Villiers, je uvádzaný ako možný prezidentský kandidát po vydaní knihy „Oprava Francúzska“. Hlavným signatárom listu v časopise Valeurs Actuelles – Christian Piquemal je bývalý veliteľ cudzineckej légie, ktorý bol uväznený za účasť na demonštrácii proti migrantom v roku 2016.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov