Tomio Okamura
Aktuality, Bezpečnosť, História,

Okamura: Vyhladenie či oslobodenie? TOPka chybne porovnáva 68.rok s II. svetovou vojnou

Na Klárove 8. 5. 2021 kládli vence pri príležitosti výročia konca druhej svetovej vojny v Európe. Akcie sa zúčastnil aj predseda českej SPD Tomio Okamura. Pýtali sme sa ho, čo sa to teraz zase deje okolo miesta, kde stál Konev, a ako sa to pretína s kauzou Vrbětice. Šéf SPD dúfa, že historická korektnosť sa časom presadí, ako aj vyšetrenie výbuchu muničáku …


 

Tomio Okamura: K histórii by sme sa mali stavať čelom. Myslím, že by sme nemali spochybňovať rôzne historické fakty. Mali by sme vzdať úctu osloboditeľom ČSR, nech sú z tej či onej strany, pretože to je to, čo je dôležité: Česi, Moraváci aj Slováci boli v podstate odsúdení k likvidácii zo strany Nemcov. Bolo tomu zabránené práve tým, že nás oslobodili. Na konečné riešenie otázky našich národov našťastie nedošlo. Nemali by sme to dnes politizovať. Mali by sme pamätať a pripomínať si všetkých tých, ktorí nás oslobodili a ktorí sa zaslúžili o definitívnu porážku Nemcov v roku 1945. To po prvé.

 

Druhou rovinou sú Vrbětice . Doteraz žiadame o predloženie jasných dôkazov. Šéfovia tajných služieb, konkrétne šéf útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu, hovorí, že nemá priame dôkazy, ktoré by umožnili iniciáciu trestného konania. Lenže to je potom práve to, čo vzbudzuje obrovské otázniky. V každom prípade my dôkazy žiadame. Vyšetrovanie pokračuje napriek faktu, že sa najvyšší ústavní činitelia nemôžu dohodnúť, koľko tých vyšetrovacích verzií vlastne je. Premiér hovorí, že je jedna. Pán prezident hovorí dve, ministerka Benešová tvrdí, že ich je ešte viac. Otázniky zostávajú.

 

SPD nie je ani proruská, ani proamerická, ani probruselská. Sme pre Českú republiku. Chceme mať korektné vzťahy so všetkými krajinami. Nemá zmysel politiku siliť. Osobne Presadzujeme politiku rokovania a spolupráce. Keď rokovania a spolupráca nejdú, je potreba tvrdo hájiť záujmy. Isté je to, že postupovať cestou ultimát nemožno. Ak nemôžeme konať, nečakajme, že si svoje záujmy ako Česká republika presadíme. Suverénna politika suverénnej krajiny sa prejavuje vyspelou diplomaciou. Ľudia za ČSSD, minister zahraničia – v týchto ohľadoch sklamali.

 

Neviem si predstaviť, že keď už boli ruskí diplomati vyhostení, že by sa vôbec ešte mohla ukázať napríklad ruská nevina v diskutovanej kauze … Je za tejto konštelácie vôbec možné niečo objektívne vyšetrovať?
Obvinenia, ktoré padli, sú vážne. Ako hovorím, trváme na vyšetrení. Sme tou parlamentnou stranou, ktorá nechce, aby vec zapadla. Keď už bola kauza odovzdaná na pretras médiám, potom je nutné všetko dotiahnuť, a to na základe dôkazov.

 

Nemožno si nevšimnúť, že v kauze Vrbětice Česko nepodporili doteraz štáty EÚ, hoci existuje akési kolektívne uistenie. K vyhosteniu ruských diplomatov prikročili niektoré štáty bývalého Varšavského paktu. K rusofóbii majúci sklony Poliaci – doteraz ale skôr “mlčia” ….
To je práve tá politika, kedy sa potvrdzuje, že sa nemožno spoliehať na pomoc cudzích krajín. Každý obhajuje sám seba. Tým skôr nemožno čakať pomoc od Nemecka, ktoré s Ruskom naopak stavia svoj najdrahší energetický projekt, čo je Nord Stream 2. Medzi Ruskom a Nemeckom čulo prebieha spolupráca. Kým ČR prešľapuje okolo Sputniku, saský premiér už bol v Rusku a rokoval s tamojším ministrom zdravotníctva. Opakujem: v kríze sa musí každý vedieť spoľahnúť na seba. Preskúmajme kauzu, vážme každé obvinenie, aj to, že prebieha veľká tenzia medzi Ruskou federáciou a Spojenými štátmi americkými. Bol by som nerád, aby Česká republika, malá krajina uprostred Európy, aby bola zatiahnutá do nejakého konfliktu. Napríklad zostrenie konfliktu na Ukrajine by nás zasiahlo. Naším cieľom je politika rokovaní. Majme chladnú hlavu a nenechajme sa do ničoho zatiahnuť. Naše vlády by z nás nemali robiť užitočných …, však viete, čo mám na mysli. Akonáhle uvoľníme pozície na ruských trhoch, hneď tam nabehnú západné firmy a mädlia si ruky.

 

Záverom. Čo hovoríte mainstreamu, ktorý tlačí ideu, že sa Praha oslobodila sama, a tiež to, že sa vlani po zložení sochy miesto maršala objavila na sokli záchodová misa?
Nie je zmysluplné, keď sa po desiatkach rokov spochybňujú historické fakty. Historické udalosti prebehli, fakty sú jasné. Že sa to niekomu nepáči, že tu sú možné nejaké antipatie (voči Rusku napríklad), to ešte neznamená, že by sme mali popierať to, čo sa v dejinách naozaj odohralo. To je môj návrh.

 

Počas druhej svetovej vojny som nežil. Napriek tomu môžem povedať, že keby malo ČSR pokračovať pod správou Nemcov a ísť cestou k vyhladeniu národa … Ak nás mal niekto oslobodiť, potom voľba je jasná. Oslobodenie. Históriu by sme nemali nazerať primárne prizmou súčasnosti.

 

Nepáči sa mi, čo sa momentálne deje. Je to zle. Ak Markéta Pekarová-Adamová (TOP 09) porovnáva rok 68 s druhou svetovou vojnou … To je potom naozaj na zamyslenie. Porovnávať počty obetí týchto udalostí, to chce silný žalúdok. Toto je upravovanie a manipulácia histórie . Tým neobhajujem sovietsku inváziu. K nám nepatria žiadne cudzie vojská. Predstaviteľka koalície Spolu zachádza príliš ďaleko. Musíme povedať, že takto teda nie.

Vladimír Franta

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov