HMS Tamar hliadkuje v oblasti neďaleko Falmouthu
Aktuality, Bezpečnosť, Námorníctvo,

Londýn poslal dva krížniky do Lamanšského prielivu kvôli francúzskym hrozbám

Veľká Británia vyslala k ostrovu Jersey (korunný majetok Veľkej Británie v Lamanšskom prielive) dve hliadkové lode potom, čo Francúzsko pohrozilo vypnutím elektriny na ostrove na znak protestu proti zmenám pravidiel rybolovu po brexite, povedal hovorca kancelárie premiéra Spojeného kráľovstva. Britský premiér Boris Johnson prerokoval v stredu večer s úradmi ostrova eventuálnu blokádu z francúzskej strany.


 

.

” Premiér vyhlásil, že je potrebné zmierniť napätie a pokračovať v dialógu medzi úradmi Jersey a Francúzska a zdôraznil, že by každá blokáda bola absolútne protiprávna. Británia chce vyslať dve hliadkové lode (do tohto regiónu) ako varovanie as cieľom monitoringu situácie, “povedal hovorca vlády novinárom.

Francúzska ministerka pre námorné záležitosti Annick Girardinová predtým pohrozila zastavením dodávky elektriny na Jersey a vyhlásila, že obmedzenie rybolovu pre francúzske rybárske lode pri pobreží ostrova je porušením dohody o brexite.

 

.

 

Podľa denníka „The Guardian“ sú krížniky Severn a Tamar vzdialené 1,6 km od pobrežia. Britská vláda zároveň ubezpečila, že lode so zbraňami na palube boli odoslané výlučne na „sledovanie situácie“. Britský premiér Boris Johnson už o situácii rokoval s hlavným ministrom Jersey Johnom Le Fondrom.

 

„Predseda vlády opätovne potvrdil svoju bezpodmienečnú podporu Jersey a potvrdil, že dve hliadkové lode kráľovského námorníctva zostanú v pohotovosti, aby preventívne monitorovali situáciu,“ uviedol hovorca britskej vlády. Francúzsko na tento krok reagovalo vyslaním dvoch vlastných pobrežných hliadkových plavidiel. K ostrovu sa stiahli aj francúzske rybárske lode.

 

Francúzski rybári nedávno čelili prekážkam v prístupe k mnohým rybárskym oblastiam vo vzdialenosti 6 až 12 námorných míľ od britského pobrežia. Spojené kráľovstvo mešká s licenčným procesom a chýbajúce licencie u francúzskych rybárov by mohli viesť k vysokým pokutám.

 

Podľa najnovších informácií agentúry AFP sa francúzski rybári vo štvrtok vrátili do domovských prístavov bez blokády hlavného prístavu ostrova Jersey.

„Vzhľadom na to, že situácia je nateraz vyriešená, hliadkové plavidlá námorníctva sa pripravia na návrat do prístavu v Británii,“ uvádza sa vo vyhlásení Johnsonovho úradu. Uvádza sa v ňom tiež, že námorníctvo a vláda zostávajú v pohotovosti, aby mohli Jersey poskytnúť ďalšiu pomoc, ak bude potrebná.

„Demonštrácia sily sa skončila, teraz musí štafetu prevziať politika,“ uviedol vo štvrtok popoludní Dimitri Rogoff, prezident rybárskeho zväzu vo francúzskej Normandii. Po tom, čo sa francúzske rybárske plavidlá stiahli, britský premiér Johnson nariadil, aby sa do domovských prístavov vrátili aj lode britského námorníctva.

Milan Novický

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov