Hermann Göring neustále „miešal karty“ Tretej ríše
Aktuality, História,

Sovietsky Zväz vedel o tajných kontaktoch Angličanov s Hitlerom

Osobné archívy Adolfa Hitlera sa po rozdrvení Tretej ríše dostali k Angličanom, ktorí sa však odmietli podeliť o nich so Sovietskym zväzom. Bolo to z obáv, že Moskva sa dozvie o ich zákulisných kontaktoch s nacistami.


 

Presne toto vyplýva z odtajnených archívnych materiálov Služby vonkajšej rozviedky Ruska, ktoré sú uverejnené v zborníku „Služba vonkajšej rozviedky Ruskej federácie. 100 rokov. Dokumenty a svedectvá“, ktorý bol verejnosti predstavený v polovici decembra 2020.
Medzi dokumentmi je zašifrovaný telegram poslaný do Moskvy 5. 6. 1945 z londýnskej rezidentúry od agenta s operačným pseudonymom „Bob“. „Na území Nemecka (ktoré spadá do sovietskej okupačnej zóny) americké vojská zachvátili nemecké archívy. Do rúk Angličanov sa dostali Hitlerove archívy. Britské úrady ich mienia ukázať americkým, no nie sovietskym úradom. Angličania sa obávajú, že ak osobné archívy Hitlera ukážu sovietskym úradom, tak tie sa dozvedia o ich kontakte s Hitlerom. Dúfajú tiež, že v Hitlerových archívoch odhalia materiály o sovietsko-nemeckom pakte o neútočení,“ prezrádza text šifrovky.

 

Dnešný Štokholm

Na potvrdenie kontaktov Londýna a Berlína počas vojny slúži ďalší dokument, ktorý je tiež uverejnený v vyššie menovanom ruskom zborníku. Ide o oznam, ktorý bol 27. 5. 1942 poslaný zo Štokholmu do Moskvy vynikajúcim rozviedčikom, rezidentom vo Švédsku Borisom Rybkinom, ktorý pôsobil pod operačným pseudonymom „Kin“. Týkal sa podmienok, ktoré určil na uskutočnenie mierových rozhovorov s Angličanmi Hermann Göring.

 

„V ostatnom čase sa politických kruhoch Švédska hovorí o Göringovom memorande, ktoré dostali Göringovi ľudia vo Švédsku, na báze ktorého sa uvažuje o mierových rozhovoroch s Angličanmi. Göring na to postavil nasledovné podmienky: Nemecko uzavrie sväté spojenectvo s Anglickom i Amerikou proti žltému nebezpečenstvu. Francúzsko, ako veľká mocnosť, existovať nebude. Anglicku zostanú všetky jeho koloniálne dŕžavy, Nemecko získa pod svoju kontrolu Európu s európskou časťou ZSSR. Britská ríša bude mať záruky Nemecka i Ameriky,“ oznamoval Rybkin.

Vladimír Mikunda

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov