Ivan IV Vasilievič, prezývaný Hrozný
Aktuality, História,

Ivan Hrozný: Tajomník Rady bezpečnosti vysvetlil dôvody očierňovania ruského cára zo strany západu

Západné krajiny počas vlády Ivana Hrozného hanobili Rusko, aby odvrátili pozornosť svojich obyvateľov od vnútorných problémov. To isté sa deje teraz, za čias prezidenta Vladimira Putina. Toto vyhlásenie je obsiahnuté vo vyhláseniach tajomníka Rady bezpečnosti Ruska, bývalého riaditeľa FSB Nikolaja Patruševa v rozhovore pre „Argumenty a fakty“.


 

Rusko „sa pred mnohými storočiami pokúsili očierniť“, uviedol vysoký úradník Západní kronikári „chceli odvrátiť pozornosť Európanov od toho, čo sa deje v ich krajinách“. Nepáčilo sa im, že ruský cár „neuznal ich politické a morálne vedenie“. V tomto našiel Patrušev obdobu s moderným svetom.

 

Západ odvrátil pozornosť kritikou Hrozného od problémov, o ktorých Patrušev hovorí, a to konkrétne: od „masakrov z náboženských dôvodov“, inkvizície, „lovu na čarodejnice“, „obludného koloniálneho zotročovania národov“ a „od ďalších činov, ktoré sú teraz opomínané na Západe, “hovorí Patrušev. Tiež domnieva, že kritikou Ruska sú obyvatelia Spojených štátov a Európskej únie odvrátení od porušovania občianskych práv tých, ktorí nie sú pripravení podporovať západné hodnoty. V tejto súvislosti obviňuje najmä 90-ročného miliardára Georga Sorosa.

 

Je nepravdepodobné, že by človek 16. storočia pochopil, o čom Patrušev hovoril. Nič, čo sa kronikári vo svojej verzii snažili skryť, sa jeho súčasníkom nezdalo hanebné. Samotný Hrozný ťažko poprel „západné hodnoty“, pretože o ich existencii možno len ťažko hovoriť v podobe, v akej ich Patrušev prezentuje vo vzťahu k tejto dobe. Zároveň sa v dnešných západných krajinách veľmi kriticky diskutuje o historických dôsledkoch takých javov, ako napríklad o kolonializme a o náboženskej neznášanlivosti.

 

Oficiálna ideológia ruského štátu zároveň v 16. storočí zdôrazňovala motívy historického príbuzenstva s Európou a kontinuity (aj keď silne mytologizovanej) vo vzťahu k niektorým európskym štátom a osobnostiam minulosti. Pôvod cára bol teda odvodený od brata rímskeho cisára Octaviana Augusta. Moc ruského panovníka sa od byzantského Basileusa považovala za postupnú – v súlade s predstavou Moskvy ako „tretieho Ríma“ . Ivan IV Hrozný vo svojej korešpondencii oslovoval západných panovníkov vrátane kráľov Dánska a Poľska ako „bratov“. Moskovský metropolita mal podľa legendy bielu kuklu, ktorú zdedil po dobytí Novgorodu po miestnom arcibiskupovi, údajne na znak kontinuity vo vzťahu ku Konštantínopolu a cez neho – do Ríma.

 

Patrušev nie je prvou významnou osobnosťou moderného Ruska, ktorá sa postavila za Grozného. V roku 2017 obhájil cárovu povesť sám prezident Putin. “Vezmite si známu legendu, že Ivan Hrozný – zabil svojho syna. Stále nie je známe, či zabil svojho syna alebo nie,” odpovedal politik na otázku o očierňovaní ruskej histórie. Bývalý minister kultúry Ruskej federácie Vladimir Medinský predtým žiadal, aby sa Ivan Hrozný porovnával s jeho súčasníkmi, „a nie s Mahátmou Gándhím alebo Matkou Terezou“. V rokoch 2016 – 2017 boli v Rusku naraz postavené tri pomníky panovníkovi. Jeden je v Orle, jeden v Moskve a tretí v Aleksandrove.

 

Ivan IV Vasilievič, prezývaný Hrozný (roky jeho života 1530 – 1584) – moskovský veľkovojvoda, od roku 1547 – prvý korunovaný cár celého Ruska. Bol známy svojou centralizovanou politikou, sériou vojen na východe a západe – víťaznými aj neúspešnými , brutálnymi represiami proti svojim oponentom a extrémnou nestálosťou charakteru.

 

Historická reputácia hrozného je mimoriadne nejednoznačná. Nemecký žoldnier Heinrich von Staden , ktorý slúžil Hroznému, zanechal nasledujúci popis svojej vlády:
„Aj keď Všemohúci Boh potrestal ruskú zem tak tvrdo a kruto, že to nedokáže nikto opísať, súčasný veľkovojvoda dosiahol všetko, čo bolo v jeho silách – jedna viera, jedna váha, jedna miera! Vládne iba on! Všetko, čo si objedná – všetko je splnené a všetko, čo zakazuje – skutočne zostáva zakázané. Nikto sa s ním neprieči: ani duchovný, ani laici. “ Historicky pozitívne hodnotenia Ivana IV. A jeho éry podali najautoritatívnejší vládcovia Ruska, ktorí ho čiastočne považovali za vzor. Hrozný  sa popularizoval najmä v posledných rokoch Stalinovej vlády.
Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov