Ilustračné foto
Aktuality, História,

Hitlerove posledné hodiny: Objavili sa ďalšie skutočnosti konca života vodcu nacistov

Nemecko, 1.máj 2021 (AM) – Nedávno vydaná kniha hovorí o posledných hodinách života Adolfa Hitlera. Spisovatelia Jonathan Mayo a Emma Craig vydali “Hitlerov posledný deň”, ktorý zaznamenáva posledný deň života nacistického vodcu v berlínskom bunkri. Podľa knihy sa Hitler bál ísť do boja s vojakmi Červenej armády, ktorí už vtrhli do nemeckej metropoly.


 

“Hovoril, že by rád zahynul v boji a usmerňoval svojich vojakov, ale teraz sa obával, že by ho Rusi mohli zraniť alebo zajať,” cituje Daily Star text knihy. Podľa svedkov navštívil Hitlera 30. apríla 1945 jeho osobný kaderník, po ktorom mal nacistický vodca poslednú večeru so svojou manželkou – zjedli špagety s dusenou kapustou.

 

„Asi o 15.30 h začali večerať deti ministra propagandy Josepha Goebbelsa. V tom okamihu začuli výstrel. „Presne tak!“ – kričal najmladší syn Goebbelsa Helmuta, “- hovorí kniha. Potom nacistický propagandistický stroj zverejnil správu, že Hitler zomrel, údajne „až do posledného dychu bojoval proti boľševikom statočne“.

 

Márne pokusy zastaviť ofenzívu Červenej armády na konci vojny nacistov prinútili urobiť množstvo nemilosrdných rozhodnutí voči svojim vlastným jednotkám. Jedným z nich bol koncept festungov alebo „mestských pevností“.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov