B-1B Lancer, foto: Sgt. Bennie J. Davis III)
Aktuality, Letectvo,

USA pozastavili lety bombardérov B-1B Lancer

Šéf amerického velenia vzdušných síl USA, generál Tim Ray, nariadil pozastavenie letov bombardérov B-1B Lancer. Všetky bombardéry americké letectvo vyslalo na neplánovanú technickú kontrolu. O tom informuje portál Military.com s upresnením, že takéto rozhodnutie sa vykonáva tretíkrát za rok.


 

Je známe, že 8. apríla na leteckej základni Ellsworth v Južnej Dakote došlo k úniku paliva u B-1B, ktorý sa po pristátí presúval na svoje parkovisko. V tomto smere sa začali kontroly všetkých bombardérov . Z bezpečnostných dôvodov im je zatiaľ zakázané lietať. Podľa vyhlásenia budú ich misie po celom svete plniť ďalšie americké strategické bombardéry – B-52H a B-2.

 

Pripomeňme, že teraz sa americké letectvo pripravuje na zníženie flotily B-1B Lancer na 45 lietadiel. Kongres povolil odpis 17 bombardérov. Budú použité pre skúšobné účely alebo sa stanú exponátmi múzeí. K dnešnému dňu boli štyri lietadlá B-1 odoslané na cintorín lietadiel na leteckej základni Davis Monten v Arizone. Do roku 2036 sa plánuje deaktivácia všetkých B-1B.

 

B-1B bol v posledných desiatich rokoch intenzívne využívaný na Blízkom východe ako jediný nadzvukový bombardér USA. Výsledkom bolo, že lietadlo opakovane zlyhávalo a vyžadovalo vážnu údržbu.

 

Americké letectvo má v súčasnosti 61 bombardérov B-1B Lancer, 46 strategických bombardérov B-52H a 20 neviditeľných bombardérov B-2 Spirit schopných niesť jadrové zbrane. Hlavným strategickým bombardérom amerického letectva budúcnosti by mal byť B-21 Raider, ktorý v dlhodobom horizonte nahradí všetky “strategická lietadlá” v službách amerického letectva.

 

Podľa posledných údajov by malo nové lietadlo uskutočniť prvý let najskôr v roku 2022. Stroj bude podzvukový, vyrobený na aerodynamickej schéme samokrídla a navonok bude vyzerať ako Spirit. Hlavným rozdielom oproti jeho predchodcovi je nižšia cena. Pritom by nové lietadlo mohlo niesť menej bômb a rakiet ako B-2.

 

Rockwell B-1B Lancer
Dodávky lietadiel B-1B začali v roku 1986 a formálne vstúpil do služby u Strategic Air Command (SAC) ako jadrový bombardér v rovnakom roku. V roku 1988 bolo dodaných všetkých 100 lietadiel.

 

Na začiatku deväťdesiatych rokoch po vojne v Perzskom zálive a súbežne s reorganizáciou SAC na novovytvorené Air Combat Command bola úloha B-1B zmenená na konvenčné bombardovanie. Bojovo bol prvýkrát nasadený počas operácie Desert Fox v roku 1998 a potom počas operácií NATO v Kosove nasledujúceho roka. Ďalej B-1B podporoval vojenské sily USA a NATO v Afganistane a Iraku.

 

B-1B je dolnoplošník s meniteľnou geometriou krídel dosahujúci oproti B-1A mierne nadzvukové rýchlosti, ale s ďaleko väčšou nosnosťou, než mali pôvodné prototypy, ale s nestrategickým doletom. V konečnej verzii bombardéra B-1B je realizovaný koncept nízko nákladového prielomu protivzdušnej obrany prostredníctvom letu v super  malých výškach s obložením terénu.

 

Konštrukcia lietadla je prevažne zo zliatin hliníka a titánu. U lietadla je pritom využitá len malá časť technológie stealth – upravené boli napríklad vstupy motorov a stroj dostal náter pohlcujúci radarové žiarenie. Vďaka tomu je na radare protivníka zobrazený asi ako stotina lietadla B-52 .

 

Tri vnútorné bombovnice pojmú až 34 020 kg výzbroje, či už sa jedná o rôzne druhy bômb, riadených striel či min. Šestica vonkajších závesov s nosnosťou 27 000 kg bola určená na nesenie jadrových zbraní, tie však boli pre výzbroj B-1B zakázané zmluvou START I.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov