Ťažký atomový raketový křižník Admirál Nachimov © Sputnik / Oleg Lastochkin
Aktuality, Námorníctvo,

Fregaty, nie krížniky. Prečo sa zmenšuje ruské loďstvo?

Forbes píše, že ruskí lodiari nie sú schopný stavať nové krížniky a zdokonaľovať existujúce lode. Ide o ťažký raketový krížnik projektu 11442 Admirál Nachimov, ktorého modernizácia prebieha so zaostávaním za všetkými vyhlásenými grafikonmi a termínmi. V čom je ten problém? A je to naozaj tak zlé?


 

Niektoré fakty z článku Forbes snáď nemá zmysel popierať. Prerokovanie opráv a modernizácie Admirála Nachimova, ktorý sa označuje niekedy za ruskú Hviezdu smrti, začalo v roku 2008. Médiá vtedy oznámili, že skončí za štyri roky. V konečnom dôsledku zostalo ale všetko len na papieri.

 

Dlhá cesta k dokonalosti
V júni roku 2013 Ministerstvo obrany Ruska predsa len podpísalo zmluvu o zdokonaľovaní Admirála Nachimova. Predpokladalo sa vykonať úplnú opravu pohonnej jednotky, obnoviť elektrické zariadenie a desaťtisíce kilometrov káblových liniek na lodi, a tiež rádiotechnické vybavenia. Podľa zmluvy mal byť zmodernizovaný krížnik odovzdaný námorníctvu v roku 2018. Opravy a modernizáciu krížniku vykonáva Severodvinská lodenica Sevmaš – veľký podnik schopný pracovať s loďami podobných rozmerov (dĺžka 250 metrov, výtlak cez 25000 ton). V roku 2020 bola loď spustená na vodu, a je zatiaľ pravdepodobné, že práce budú úplne ukončené buď v tohtoročnom, alebo v budúcom roku. Myslím si, že najmenej rok potrvajú skúšky obnoveného krížnika, takže loď bude námorníctvu odovzdaná v roku 2023 alebo 2024, teda oveľa neskôr, než sa pôvodne plánovalo. A predsa zmeny, ktoré podstúpia najväčší ruský krížnik, sú pôsobivé, a je treba o nich povedať zvlášť.

 

Dostane krížnik S-500?
Na lodi sa plánuje úplná výmena hlavných útočných a obranných zbraní: dvadsať odpaľovacích rámp nadzvukových protilodných rakiet Granit, Ktoré sú hlavnou zbraňou krížnika, bude nahradených niekoľkými univerzálnymi odpaľovacími zariadeniami viacúčelového raketového komplexu Kaliber. Keď dostane tie najmodernejšie modifikácie Kalibru, bude krížnik môcť užívať dosť široké nomenklatúry okrídlených rakiet – nielen samotných Kalibrov pre streľbu na hladinové a pozemné ciele (dolet až 2500 km), ale aj nadzvukových protilodných striel Onyx (dolet až 300 km), a napokon aj perspektívnych hypersonických rakiet Zirkon. S ohľadom na to, že rozmery krížniku umožňujú umiestnenie najmenej ôsmich podobných univerzálnych odpaľovacích zariadení, bude to skoro trojnásobné zvýšenie počtu rakiet v jednej salve. Pričom ide o tie najmodernejšie rakety, ktoré sa teraz buď vôbec nedajú, alebo dajú len veľmi ťažko zachytiť existujúcimi prostriedkami PVO.

 

Obranný systém nového krížnika bude tiež obnovený. Je úplne pravdepodobné, že hlavným raketovým komplexom zonálnej protivzdušnej obrany lode bude námorná varianta pozemného protilietadlového komplexu S-500 Prometej. Presná informácia o jeho namontovaní na loď v médiách zatiaľ nebola, tento krok by bol ale celkom logický, pretože skúšky S-500 sa blížia ku koncu. Dokonca keď sa S-500 neobjaví na krížniku projektu 11442 M, bude určite zmodernizovaný námorný raketový komplex S-300F, ktorý je na lodi inštalovaný: jeho možnosti sa zvýšia na úroveň pozemného komplexu S-400. Na krížnika budú obnovené aj raketové a delostrelecké obranné komplexy pre boj zblízka, ktoré majú loď chrániť pred leteckými bombami, okrídlenými raketami, a tiež pred bezpilotnými a pilotovanými lietadlami, ktoré prerazia vzdialenú obrannú čiaru základne Hmímím v Sýrii.

 

Výsledkom všetkých týchto zmien sa má stať snáď najdokonalejšia loď z hľadiska výzbroje a ochrany, ruského (a možno aj nielen ruského) vojenského námorníctva. Lodiari sú samozrejme za podobnej situácie rukojemníkmi veľkého množstva dodávateľov, ktorí dodávajú najnovšie a niekedy ešte nie celkom vyskúšané bojové systémy. To je jednou z hlavných príčin značného zaostávania modernizácie lode za termínmi.

 

Poopraviť Petra Veľkého
Potom, čo bude modernizácia Admirála Nachimova dovedená do zdarného konca, budú zahájené dlho očakávané opravy druhého ruského krížnika Peter Veľký, ktoré môžu trvať zhruba šesť rokov. Potom budú v zložení ruských vojensko-námorných síl dva krížniky, zatiaľ čo v skutočnosti by chceli mať v každej oceánskej flotile – Severnej a Tichomorskej – jednu alebo dve podobné lode.

 

Prečo? Pretože krížnik umožňuje vykonávať veľké operácie v oceáne – tvorí jadro eskadry, je “dáždnikom” pre iné lode a hlavnou útočnou päsťou. Fregaty a iné lode majú obmedzený akčný rádius a samostatnosť plavby, krížnik má ale oveľa širšie možnosti. Okrem toho krížnik takej triedy, ako je 11442 M, je teoreticky schopný ničiť lietadlové lode. Iná otázka je, či stoja pred Ruskom tak globálne úlohy …

 

Potrebuje Rusko Hviezdy smrti?
Generálny riaditeľ Zjednotené lodiarskej korporácie Alexej Rachmanov v týchto dňoch v rozhovore pre Sputnik vyhlásil, že projekt výstavby torpédoborca Lider nebude realizovaný. Túto loď sa plánovalo založiť ešte v roku 2017, teraz je už ale jasné, že projekt nebude uskutočnený – aspoň v jeho pôvodnej podobe.

 

Torpédoborec Lider mal byť dosť veľkou vojnovou loďou s výtlakom asi 14 tisíc ton, s atómovou pohonnou jednotkou a pôsobivým arzenálom najmodernejších zbraní vrátane Zirkonov a S-500. Svojimi možnosťami by to bol nie torpédoborec, ale skôr krížnik, ktorý by zaujal stredné postavenie medzi ťažkými atómovými loďami projektu 11442 M a obyčajnými vojnovými loďami.

 

Myslím si, že šéfovia lodiarskeho odvetvia chápu, že s ohľadom na skúsenosti z modernizácie atómového krížnika Admirál Nachimov môže výstavba Lidera uvrhnúť ruské lodiarstvo do dosť vážnej krízy.

 

Ide o to, že sa súčasne realizuje (a tiež s istým zaostávaním) program výstavby fregát projektu 22350 ( Admirál Gorškov ). Po zaradení do výzbroje rakiet Zirkon sa tieto fregaty priblížia svojimi funkciami a možnosťami už spomínanému Liderovi.

 

Šéfovia lodiarskeho odvetvia si zvolili spolu s vojakmi podľa všetkého realistickejší a menej ambiciózny spôsob zvyšovania možností vojenského námorníctva vďaka korvetám a fregatám – lodiam, ktoré bude námorníctvo potrebovať v každom prípade, predovšetkým pre riešenie lokálnych úloh. Veď práve lode týchto tried vykonávajú vo všetkých operáciách hlavnú prácu: ochranu pred ponorkami, ochranu veľkých lodí, boj s analogickými a menšími loďami nepriateľa, ochranu konvojov, podporu výsadku, atď.

 

A výstavba Hviezd smrti a pôsobivých projektov nových typov lodí bude odložená dovtedy, až bude Rusko na to mať sily a zdroje. Až sa to stane skutočne najväčšou potrebou vojenského námorníctva, a dosiahnutie parity vo svetovom oceáne bude štátnou úlohou.
Dmitrij Kornev

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov