foto: AP
Aktuality, Bezpečnosť,

Odvetné útoky Izraela. Sýrsky protivzdušný systém bránil svoje raketové batérie

Prostriedky protivzdušnej obrany zareagovali na izraelský útok v provincii Damask, informuje Sýrska arabská tlačová agentúra s odkazom na sýrske ministerstvo obrany. V Izraeli sa v okolí jadrového centra rozozvučali sirény.


“Naše prostriedky protivzdušnej obrany odrážajú izraelskú raketovú agresiu v oblasti Ad Dumajr v provincii Damask,” uvádza sa v správe agentúry.

 

Jadrové centrum v Dimone

 

Podľa informácií Ministerstva obrany Sýrie boli pri útoku na území Sýrskej arabskej republiky zranení štyria vojaci.
“Dnes približne v 01:38 Izrael vykonal vzdušnú agresiu s použitím rakiet z okupovaných Golanských výšin a zasiahol niektoré ciele v okolí Damasku. Naše prostriedky protivzdušnej obrany odrazili agresiu a zostrelili väčšinu rakiet. Agresia viedla k tomu, že boli zranení štyria vojaci, “uvádza sa v správe sýrskeho ministerstva.

 

.

Raketa na jadrové centrum
Izraelská armáda zo svojej strany spresnila, že útok na územie Sýrie vyprovokovalo odpálenie rakety , ktorá dopadla neďaleko jadrového centra v Negevskej púšti.
“Nedávno bolo z územia Sýrie zaznamenané odpálenie rakety triedy zem-vzduch, ktorá dopadla v Negevskej púšti. Izraelská armáda pred niekoľkými minútami vykonala odvetný útok na batériu, ktorá raketu vypustila, a na ďalšie sýrske batérie triedy zem-vzduch v tejto oblasti, “uviedli v Izraelských obranných silách. Správy o zranených alebo škodách po dopade sýrskej rakety neboli hlásené.

 

Agentúra AP uvádza, že v okolí izraelského jadrového strediska Dimona sa skoro ráno rozozvučali sirény. Armádny hovorca Hidaie Zilberman však podľa serveru Times of Israel uviedol, že išlo o protivzdušnú raketu , ktorá minula cieľ a stratila kurz.
“Nebol tu úmysel zasiahnuť jadrový reaktor v Dimon,” uviedol Zilberman.

 

Situácia medzi Sýriou a Izraelom
Vedenie Sýrie opakovane od Bezpečnostnej rady OSN požadovalo nátlak na Izrael, aby ukončil útoky na územie republiky, pretože podobné akcie narušujú sýrsku suverenitu a vedú k rastu napätia v regióne. Medzi Sýriou a Izraelom neexistujú žiadne diplomatické vzťahy , a to od okamihu vzniku oboch štátov, pretože sú od tej chvíle v stave vojny. Okrem iného majú medzi sebou dlhoročný územný konflikt kvôli štatútu Golanských výšin. K izraelským útokom na Sýriu dochádza pravidelne, väčšinou útoky prebiehajú z oblasti okupovaných Golanských výšin. Nedávno však Izrael zaútočil aj zo vzdušného priestoru Libanonu.

 

V decembri lietadlá izraelského letectva zaútočili z libanonského vzdušného priestoru na ciele v Sýrii. Útok bol však podľa sýrskeho ministerstva obrany odrazený. K poslednému izraelskému útoku došlo 8. apríla, kedy Izrael raketovo zaútočil na oblasť južne od Damasku. Hoci protivzdušná obrana Sýrie väčšinu rakiet zneškodnila, aj napriek tomu došlo k určitým materiálnym škodám a bolo zranených niekoľko vojakov.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov