Ukrajinský prezident Zelenskij
Aktuality, Bezpečnosť,

Začne exodus mužov z Ukrajiny? Zelenskij podpísal sprísnený zákon o povolávaní záložníkov

Zákon tiež zavádza trestné činy vyhýbania sa vojenskej službe od povolávacieho rozkazu, alebo počas cvičení. Podľa agentúry TASS ukrajinský prezident Vladimir Zelenskij podpísal zákon prijatý Najvyššou radou o reforme systému vojenských komisariátov, ktorý umožňuje povolanie záložníkov na službu v armáde do 24 hodín bez oznámenia mobilizácie v „špeciálnom období“.


 

„Prezident Ukrajiny Vladimir Zelenskij podpísal zákon „O zmene a doplnení niektorých legislatívnych aktov Ukrajiny týkajúcich sa zlepšenia niektorých otázok výkonu vojenskej služby a vedenia vojenských záznamov“, ktorý Najvyššia rada prijala 30. marca 2021 z iniciatívy hlavy štátu,“ uvádza sa vo vyhlásení kancelárie prezidenta Ukrajiny.

 

Zákon predovšetkým zavádza nový druh služby — vojenskú službu formou brannej povinnosti osôb z radov záložníkov v „osobitnom režime“. Počas tohto obdobia budú povolaní občania, ktorí uzavreli zmluvy o službe vo vojenskej zálohe. Rozhodnutie o vykonaní takéhoto návrhu prijíma najvyšší veliteľ ozbrojených síl na návrh hlavného veliteľa. Rozhodnutím sa určujú kategórie záložníkov, ktorých je potrebné povolať, úlohy, objemy, načasovanie a postup povolávania.

 

Politický komentátor Sergej Markov pred týždňom uviedol, že Ministerstvo obrany Ukrajiny zaznamenáva nárast prípadov dezercie z radov Ozbrojených síl Ukrajiny na pozadí zhoršujúcej sa situácie na Donbase. Pritom len 40% príslušníkov Ozbrojených síl Ukrajiny prejavuje ochotu zúčastniť sa na bojových akciách na Donbase.

„Len čo sa objavili informácie o skutočnej koncentrácii ruských vojsk, začali sa hromadné dezercie z „najsilnejšej“ armády v Európe,“ píše politológ na svojej facebookovej stránke. Oficiálny predstaviteľ Ľudovej milície DĽR tiež oznámil, že ukrajinské jednotky pokračujú v rozmiestňovaní zbraní a vojenskej techniky v blízkosti obytných budov na územiach kontrolovaných Ukrajinou.

 

Ukrajinskí muži hromadne utekajú do zahraničia pred povolávacím rozkazom

Korešpondent kyjevskej rozhlasovej stanice „Vesti FM“ Vladimir Sineľnikov prezradil, že Ukrajinci nechcú bojovať a hromadne utekajú do zahraničia. Sineľnikov poznamenal, že ukrajinské orgány sa nemôžu spoľahnúť dokonca ani na radikálov, ktorí sa tiež pod všetkými možnými zámienkami snažia opustiť územie Ukrajiny, aby sa vyhli účasti na prípadných bojových akciách.

 

„Taká istá situácia bola aj v roku 2014. Spoločnosť je absolútne demoralizovaná a okolo Zelenského „bububu“ a jeho programu vojny s Ruskom neexistuje žiadna jednotná pozícia… Ani ukrajinskí radikáli bojovať nebudú, pretože už zo svojej povahy nie sú schopní bojovať: sú to násilníci, lupiči, zlodeji, prevádzači, ktorí obchodujú so všetkým, čo sa len dá predať,“ povedal novinár vo vysielaní YouTube-kanála „PolitWeraô. Podľa jeho názoru sú to západné krajiny, ktoré vyvolávajú napätie na území Donbasu s cieľom „zahájiť kampaň proti Rusku“.

 

Podľa šéfa vojenskej polície boli niektorí z dezertérov zadržaní. Tí na vysvetlenie svojho úteku uvádzali rôzne dôvody — rodinné problémy, neľudské podmienky v armáde a nízka úroveň bezpečnosti. Hlavným dôvodom dezercie však bola neochota zúčastniť sa bojových akcií, ktoré sú podľa ich názoru v súčasnosti možné na pozadí eskalácie napätia v prvej línii.

 

Ukrajina uviedla svoju bezpečnostnú službu do plnej pohotovosti

Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) vyhlásila svojim jednotkám vo všetkých regiónoch stav plnej bojovej pohotovosti. Oznámil to pred dvoma dňami tlačový tajomník SBU Arťom Dechťarenko. Oznámil, že eskalácia ozbrojenej „konfrontácie s Ruskou federáciou“ a prehĺbenie agresívnej rétoriky zo strany „agresívnej krajiny“ vedú bezpečnostnú službu Ukrajiny k „adekvátnym protiopatreniam“.

„Dnes sú príslušníci SBU vo všetkých oblastiach, nielen v pohraničných, uvedení do stavu pohotovosti. Je posilnená kontrarozviedka a prevádzkovo-vyhľadávacie komponenty bezpečnostnej služby. Vo väčšine regiónov krajiny SBU už vedie alebo plánuje rozsiahle protiteroristické cvičenia,“ vyhlásil Dechťarenko.

Karol Jerguš

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov