Sergej Šojgu
Aktuality, Letectvo,

Šojgu uviedol termín dokončenia testov hypersonickej riadenej strely Zirkon

Ruský minister obrany Sergej Šojgu uviedol, že testy hypersonickej riadenej strely Zirkon majú byť ukončené v roku 2021.


“Tento rok sa plánuje dokončiť testy hypersonickej riadenej strely Zirkon.” Tento komplex má vybaviť jadrové ponorky a hladinové lode v oblasti ďalekého mora, “uviedol Šojgu v utorok na zasadaní kolégia vojenského oddelenia. Okrem toho sa podľa jeho slov plánuje testovať 79 vzoriek vojenskej techniky v Severnej flotile.

“Medzi nimi je 13 lodí a štyri jadrové ponorky: jedná sa o Novosibirsk, Krasnojarsk, knieža Oleg, generálissimus Suvorov,” uviedol minister.

 

]

 

Šojgu tiež poznamenal, že najnovšie vojnové lode, ponorka s jadrovým pohonom Knieža Vladimir a fregata admirál flotily Kasatonov, ktoré boli uvedené do služby minulý rok, úspešne ukončili svoje prvé dlhé plavby a dokončili bojové misie v operačne dôležitých regiónoch sveta.

 

Zirkon je ruská hypersonická protilodná riadená raketa vyvinutá spoločnosťou JSC „VPK“ NPO Mašinostrojenia “, ktorá je súčasťou komplexu 3K22„ Zirkon “. Zásadným rozdielom tejto strely je výrazne vyššia (až 8machov) rýchlosť letu, a to v porovnaní s inými ruskými protilodnými raketami, ako aj s protilodnými raketami iných krajín.

 

Admirál flotily Kasatonov začali stavať v lodenici Severnaja Verf ešte v roku 2009. V predvečer Dňa námorníctva 21. júla 2020 bola na lodi slávnostne vztýčená vlajka svätého Ondreja. Admirál Kasatonov bol zaradený do divízie raketových lodí Severnej flotily.

 

Fregaty projektu 22 350 sú lode vzdialenej morskej zóny, sú nosičmi vysoko presných zbraní. Sú schopné efektívne fungovať jednotlivo aj ako súčasť rôznych zoskupení ruského námorníctva. Fregaty sú vyzbrojené 130 mm delostreleckým komplexom A-192, protilietadlovým raketovým systémom, odpaľovacími zariadeniami pre protilodné rakety „Onyx“ alebo „Kaliber“. Majú komplex protiponorkových zbraní a na palube majú protiponorkový vrtuľník Ka-27.

 

Výstavba najsilnejšej flotily ľadoborcov 

Najvýkonnejšia flotila ľadoborcov na svete sa buduje v Rusku, uviedol prezident Vladimir Putin na zasadnutí správnej rady Ruskej geografickej spoločnosti. Vysielanie hostil televízny kanál Rusko 24.

“Rusko buduje najsilnejšiu flotilu ľadoborcov na svete vrátane gigantov ako Líder, ktoré ešte nikdy nikto nevybudoval,” uviedol Putin. Podotkol, že v nasledujúcich rokoch sa môže pohyb po Severomorskej ceste stať celoročným.

 

 

V novembri 2020 sa Putin zúčastnil na ceremoniáli vztýčenia štátnej vlajky Ruskej federácie na novom ľadoborci Viktor Černomyrdin. Ruský prezident poznamenal, že „Viktor Černomyrdin“ je najväčší ľadoborec tejto triedy a najmocnejší na svete, dá sa použiť pri riešení mnohých problémov a predovšetkým pri zabezpečení plavby vo Fínskom zálive a pozdĺž severomorskej cesty. Počas ceremoniálu prezident tiež zdôraznil, že v Rusku vzniká niekoľko sérií unikátnych ľadoborcov. Dodal, že Ruská federácia má jedinečnú ľadovú flotilu a zaujíma popredné miesto vo vývoji a štúdiu arktických území.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov