Ilustrácia bitky pri Prochorovke
Aktuality, História,

The Times: Rusi draho zaplatili za víťazstvo v tankovej bitke pri Prochorovke

Historik Oliver Moody nazýva bitku pri Prochorovke „absolútnym ruským víťazstvom“, no zároveň, odvolávajúc sa na nájdené nemecké dokumenty, hovorí o silnom zveličení ruského úspechu. Lenže britskí čitatelia tento jeho názor nepodporili: „No a čo? Rusi aj tak vyhrali a Nemci prehrali,“ oponuje jeden z nich.


 

Zveličenie víťazstva vraj vyplýva aj z nemeckých archívnych dokumentov, ktoré sa Moodymu podarilo preštudovať. Podľa nich Červená armáda spôsobila Nemcom minimálne škody, keď na každý zničený nemecký tank stratila 14 svojich.

 

Pred časom predkladal obdobné dôkazy aj historik Ben Whitley z Univerzity vo východnom Anglicku, ktorý sa opieral o letecké snímky bojiska. Na podporu tvrdenia o výrazne nižších nemeckých stratách uvádzal výrobné čísla šasi jednotlivých tankov podľa záberov bojiska, ktoré urobila Luftwaffe po bitke. Presné počty mal z registra nemeckých obrnencov, ktorý bol dlhý čas považovaný za stratený. Nakoniec sa našiel medzi dokumentmi, ktoré získali na konci vojny Američania a dnes sa nachádza v Národnom archíve v Marylande.

 

Bitka pri Prochorovke

V článku Olivera Moodyho sa hovorí, že do bitky pri Prochorovke bolo zapojených 339 tankov 2. tankového zboru SS a vyše 672 tankov 5. gardového tankového zväzu Červenej armády. Tento súboj sa stal časťou omnoho rozsiahlejšej Kurskej bitky, ktorá sa rozpútala na 1900 kilometrovom fronte za účasti dvoch miliónov vojakov na oboch stranách.

 

K celkovej situácii na východnom fronte autor uvádza, že Nemci už všade ustupovali pred prevahou Rusov. Pri Kursku sa Hitler usiloval o protiúder, aby oslabil útok, ktorý vraj mala Červená armáda čoskoro uskutočniť.

 

Nemecký nápor pri Prochorovke Rusi odrazili. Whitley podtrhuje svoju úctu obetiam Červenej armády proti nacistickému Nemecku, keď napísal: „Je absolútne očividné, že Sovietsky zväz vniesol najväčší vklad do spoločného víťazstva spojencov v Druhej svetovej vojne.“
Lenže z jeho výskumu, uverejnenom v „Časopise dejín rozviedky“ (Journal of Intelligence History), vyplýva, že Nemci za šesť dní boja stratili len 16 zo svojich 522 tankov a samochodiek a nie 400, ako tvrdia sovietski a ruskí historici a ich archívy.

 

Whitley zrátal, že počas tohto boja Rusi zničili 5 až 10 nemeckých tankov. Historik Valerij Zamulin už predtým uviedol, že Červená armáda stratila v prvý deň 192 tankov a neskôr tieto straty vyrástli do 235 strojov, pretože kvôli poškodeniam bolo odpísaných veľa tankov. Povedané inak, straty ruskej techniky mohli byť až 47-násobné.

Vladimír Mikunda

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov