Ozbrojené čínske plavidlá ohrozujú japonské teritoriálne vody a ostrovy Senkaku, mesto Išigaki, prefektúra Okinawa
Aktuality, Bezpečnosť,

Biden varuje: USA sú pripravené použiť na ochranu Japonska jadrové zbrane

16. apríla sa vo Washingtone uskutočnili rozhovory medzi americkým prezidentom Joeom Bidenom a japonským premiérom Jošihidom Sugom. Biden počas rozhovoru potvrdil, že USA sú pripravené brániť Japonsko všetkými prostriedkami vrátane atómových zbraní. Podľa Bidena nie sú pochybnosti o ustanoveniach Zmluvy o vzájomnej spolupráci a bezpečnostných zárukách z roku 1960 medzi USA a Japonskom. Vo vyhlásení zverejnenom po rozhovoroch medzi lídrami Japonska a USA sa uvádza, že zmluva sa rozširuje aj na ostrovy Senkaku (Diaoyu). Teraz ostrovy patria Japonsku, ale nárokuje si ich ČĽR.


„Spoločne sme proti akejkoľvek jednostrannej akcii zameranej na narušenie japonskej správy ostrovov Senkaku,“ uvádza sa v komuniké. V článku päť zmluvy medzi USA a Japonskom sa píše, že vojenský útok na jedného zo spojencov sa považuje za hrozbu pre národnú bezpečnosť druhej strany zmluvy, informuje agentúra TASS.

 

„Už to nie je možné“: Zacharovová odpovedala na hlavnú japonskú otázku

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Mária Zacharovová vo februári odpovedala na hlavnú japonskú otázku, ktorú Tokio nastoľuje pri každej mierovej zmluve: je možné vrátiť Kurilské ostrovy? Oficiálny zástupca ruského ministerstva zahraničných vecí dal jasne najavo, že o tejto téme sa už viac nediskutuje: „Už to nie je možné.“ Urobila také vyhlásenie a odpovedala na otázky novinára Antona Krasovského na kanáli YouTube „Antonymá“. Diplomatky sa pýtal, či je Rusko teoreticky pripravené vzdať sa Kurilských ostrovov v záujme uzavretia mierovej zmluvy s Japonskom.

“Už to nie je možné nijako. Ani by sa nemalo o tejto téme  diskutovať (nestojí to za to), pretože existuje ústava. Nemusíme debatovať, “- poznamenala Zacharová.

 

Oficiálny zástupca ruského ministerstva zahraničia zdôraznil, že Moskva je vždy pripravená rokovať s Japonskom, ale o otázke ruských území sa nediskutuje. Upozornila tiež na skutočnosť, že Tokio naďalej aktívne vojensky spolupracuje s USA a rozmiestňuje na svojom území americké rakety. Pripomeňme, že minulý rok bolo v ruskej ústave urobených niekoľko zmien a doplnení, z ktorých jedna zakazuje akékoľvek odcudzenie ruských území. Vďaka tomu sú rokovania o prevode Kurilských ostrovov do Japonska zjavne beznádejné.

 

Kurilské ostrovy chránia nové protilietadlové raketové systémy S-300V4

Na Kurilských ostrovoch sa v decembri bojovej služby ujali protilietadlové raketové systémy S-300V4. Hranice a strategické objekty krajiny tak majú posilnenú ochranu. Protilietadlové raketové systémy krátkeho dosahu Tor-M2 sú už v prevádzke na ostrove Iturup v Sachalinskej oblasti. Teraz prišlo na rad „ťažké delostrelectvo“ PVO. Takzvaný veľký systém PVO: systém PVO S-300V4.

 

 

Technológia prešla dlhú cestu. Po železnici takmer 8 tisíc kilometrov po zemi a potom loďou tichomorskej flotily – ďalších 1,4 tisíc námorných míľ z Vladivostoku. Výpočty boli testované v Orenburgu, na cvičisku Kapustin Jar v Astrachanskej oblasti sa uskutočňovala streľba a ničenie rýchlych rakiet malých rozmerov.

 

Ruské systémy S-300 v Líbyi vystrašili pilotov tureckých F-16 – odmietli lietať bližšie ako 200 kilometrov

 

Rádius Iturupu je 200 km, pokrytie je dvakrát väčšie. S-300V4 má dva typy streliva: jedno na okrídlené a balistické rakety, druhé na vrtuľníky a nepriateľské lietadlá.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov