BvS10 Beowulf, BAE Systems
Aktuality, Pozemná technika,

Američania sa pripravujú na výsadok v Arktíde

USA, 17. apríl 2021 (AM) – USA sa snažia znížiť zaostávanie za Ruskom v Arktíde. V týchto dňoch americké pozemné vojská uzavreli zmluvu s koncernom Oshkosh Defense v kooperácii so singapurskou spoločnosťou ST Engineering a BAE Systems na vývoj vojenskej techniky pre Arktídu. Vyšlo najavo, že moderné stroje podobného typu Američania jednoducho nemajú, a tie, ktoré majú, sú už dávno zastarané. Velenie počíta s tým, že novinky vyskúša už v auguste. Čo je o nich známe?


Arktída je pre každú armádu vážnu výzvou. Veľmi nízke teploty, ľadové kryhy, plávajúce ľady, nedostatok infraštruktúry, ťažká logistika a dlhá polárna noc, to všetko značne komplikuje rozvinutie veľkého vojenského útvaru. V rokoch studenej vojny nevenovali USA na rozdiel od ZSSR tomuto regiónu dostatočnú pozornosť, a preto má teraz Pentagon k dispozícii jediný spoľahlivý ľadoborec Polar Star. Rusko má cez 40 lodí tohto typu. Okrem toho tam Američania nemajú fakticky žiadne vojenské základne.

 

BvS10 Beowulf, BAE Systems

 

Nestačí ani technika pre pozemné vojská, ktorá by mohla prepravovať náklady a vojakov vo veľmi ťažkých arktických podmienkach. Jediné ťažné terénne vozidlá, ktoré sa k tomu hodia, sú švédske dvojčlánkové pásové vozidlá Bandvagn 206, ktoré boli zaradené do výzbroje pod označením Small Unit Support Vehicle (SUSV, malé vozidlo na podporu jednotiek). Prvé vozidlá tohto typu však bola vyrobené ešte pred 40 rokmi a už dávno nezodpovedajú súčasným požiadavkám.

Bronco 3,Oshkosh Defense a
ST Engineering

Armáda sa rozhodla obnoviť park arktickej techniky a vyhlásila súťaž v rámci programu ColdWeather, All-Terrain Vehicle (CATV, terénne vozidlo pre studené počasie). Pentagon je ochotný vynaložiť na vývoj, výrobu a skúšky perspektívneho ťažného vozidla 6,6 milióna dolárov vo finančnom roku 2021 a 9,25 milióna dolárov na nákup 110 kusov CATV. Potom bude park rozšírený na 163 terénnych vozidiel. Prototypy sa očakávajú do 17. júna. Od augusta až do konca decembra sa majú konať skúšky na polygóne na Aljaške. Víťaz bude vyhlásený vo finančnom roku 2022.

Ako sa očakáva, budú predložené štyri varianty CATV. Terénne vozidlo všeobecného určenia musí okrem vodiča pojať minimálne deväť vojakov. Sanitný variant s lekárskym zariadením je určený pre dvoch zdravotníkov, dvoch zranených na lôžkach a dvoch ľahko zranených pacientov. Veliteľské terénne vozidlo bude vybavené modernými komunikačnými prostriedkami a prostriedkami riadenia vojsk. Nákladný variant je určený po prepravu vojenského zariadenia veľkých rozmerov na veľkú vzdialenosť.

 

“Tieto vozidlá budú môcť riešiť široký okruh úloh v podmienkach extrémne nízkych teplôt v teréne, ktorý je pre inú techniku ​​neprejazdný,” povedal novinárom dôstojník americkej armády Tim Goddet, ktorý zodpovedá za program CATV. “Musí bez problémov jazdiť po ľade, prekonávať vodné prekážky, ľahko vychádzať kopca, ich obsluhovanie musí byť jednoduché a spotreba paliva malá,” dodal.

 

Účastníci súťaže sa opierajú o predchádzajúce projekty. Oshkosh a ST Engineering si vzali za základ dvojčlánkový ťahač Bronco 3. Toto vozidlo je už vyše 20 rokov vo výzbroji britskej armády a zúčastnilo sa bojových akcií v Afganistane. Bronco 3 má pancierovanie proti guľkám, otočný guľomet a dno v tvare V, ktoré znižuje škodu pri výbuchu míny. Terénne vozidlo prekonáva vodné prekážky rýchlosťou päť kilometrov za hodinu.

 

BAE Systems predloží novinku na základe dvojčlánkového ťahača Beowulf, ktorý je v mnohom podobný Bronco 3 a SUSV, má však väčšiu nosnosť.

Arktída: Jediným spojencom Ruska je ako vždy iba vlastná armáda a námorníctvo

 

V arktickej stratégii, ktorá bola zverejnená pred mesiacom, Američania otvorene vyhlásili svoju snahu zatlačiť v tomto regióne Moskvu a  Peking. Zvláštne znepokojenie vyvoláva v Pentagone Rusko, ktoré disponuje najväčšou flotilou ľadoborcov na svete, sieťou vojenských základní v severných šírkach a bohatým arzenálom techniky schopnej fungovať bez dopracovania v extrémnom chlade.

 

Prehliadok víťazstva sa zúčastňuje pravidelne arktická modifikácia ruských systémov protivzdušnej obrany: protilietadlový raketový komplex malého dosahu Tor-M2DT, protilietadlový raketový a delostrelecký komplex Pancir-SA a tiež špeciálna verzia pomocných vozidiel.

 

Skoro všetka pozemná technika pre arktický región je zmontovaná na základe dvojčlánkových pásových terénnych vozidiel DT-30 Víťaz schopných fungovať za treskúcich mrazov (až mínus 55 stupňov Celzia). Niektoré modifikácie môžu prekonávať vodné prekážky, čo v podmienkach neustáleho hromadenia ľadových krýh na severnom póle značne zvyšuje mobilitu. Nové Panciri a Tory kryjú oblasti dislokácie protilietadlových raketových systémov veľkého dosahu S-400 , ktoré sa v Arktíde umiestňujú od roku 2015.

Jedinečný arzenál má tiež prvý plnohodnotný arktický útvar pozemných vojsk – 80. samostatná motostrelecká brigáda dislokovaná v osade Alakurtti v Murmanskej oblasti. Pechota odolná proti mrazu si osvojuje terénne vozidlá TREKOL schopné jazdiť po snehu a po močiaroch, na kolesách s obrovskými pneumatikami veľmi nízkeho tlaku. Podobné vozidlá neznižujú rýchlosť ani v členitom teréne.

 

Okrem toho majú vojaci 80. brigády nákladné automobily Ural a KAMAZ s pohonom všetkých kolies, vozidlá sú dobre prispôsobené na extrémne mrazy, snežné skútre TTM-1901 Berkut s vykurovanou kabínou a člny na vzduchovom vankúši. A tiež psie a sobie záprahy.

 

V rokoch 2. svetovej vojny zohral záprah dôležitú úlohu v obrane Arktídy. Psy a soby prepravovali muníciu a vojenský personál k miestu určenia. Zvieratá prejdú tam, kde neprejde technika. Okrem toho pre arktickú brigádu sa vyvíja špeciálna modifikácia tankov, bojových vozidiel pechoty a vrtuľníkov – okrem iného Mi-8AMTŠ-VA s ohrevom hlavných agregátov pohonnej jednotky.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov