Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Prečo Čína vyhlásila vojnu svetovým značkám

V posledných dňoch čínsky internet objavil zaujímavý trend: blogeri na videách pália tenisky zahraničných značiek a čínske celebrity rušia zmluvy so svetovými výrobcami oblečenia.


 

Prečo sa svetové firmy tak hnevajú na ľudí v Číne? Všetko je vina bavlny z autonómnej oblasti Sin-ťiang v Číne. Niekoľko desiatok svetových spoločností vyjadrilo znepokojenie nad údajným využívaním nútenej práce a oznámilo odmietnutie používať suroviny zo Sin-ťiangu. To vážne zasahuje hospodárstvo regiónu, kde sa ročne získa približne 5 miliónov ton bavlny, čo predstavuje približne 85 % celkovej produkcie Číny.

 

V čom je problém?

Ujgurská autonómna oblasť Sin-ťiang sa nachádza na severozápade Číny. Je domovom asi 25 miliónov ľudí, z ktorých asi 12 miliónov sú Ujguri, z ktorých väčšina sú moslimovia. Sin-ťiang je už niekoľko desaťročí známy ako jeden z najnepokojnejších regiónov krajiny: zástupcovia separatistického a extrémistického podzemia, ktoré čínske orgány spájajú s medzinárodnými teroristickými organizáciami, pôsobia na tomto národnom predmestí Číny.

 

Ale prečo sa bavlna Sin-ťiang dostala na titulky?

V auguste 2018 zástupcovia Úradu vysokého komisára OSN uviedli, že podľa ich údajov by mohlo byť v nápravných táboroch Sin-ťiang nezákonne držaných až 1 milión Ujgurov. Čínske úrady spočiatku tieto informácie popreli a koncom roka 2018 oznámili, že v regióne existujú “strediská vzdelávania a odbornej prípravy”. Podľa čínskej vlády tam zadržiavaní nie sú väzni, ale “študenti”, ktorí sa zúčastňujú na programe deradikalizácie. Úrady však zatiaľ neudali presné údaje o počte “študentov” v takýchto “centrách”.

 

Vo svetových médiách sa potom objavili správy, že čínske úrady utláčajú Ujgurov a porušujú ľudské práva v provincii Sin-ťiang. Podľa zahraničnej tlače sú príslušníci národnostných menšín v regióne vystavení nútenej práci, mučeniu a sterilizácii. Úrady v Spojených štátoch, Holandsku a Kanade dokonca obvinili Čínu z “genocídy” Ujgurov. Najdôležitejšia vec však bola pred nami.

 

22.marca ministri zahraničných vecí 27 štátov EÚ uvalili sankcie. Štyria čínski štátni príslušníci a jedna organizácia z Číny boli na sankčnom zozname “za prenasledovanie ujgurskej moslimskej menšiny v provincii Sin-ťiang”. V ten istý deň Spojené kráľovstvo, Kanada a Spojené štáty vydali podobné sankcie voči Číne. Čína však reagovala nielen zrkadlovými opatreniami, ale rozhodla sa zasadiť aj “asymetrický úder” – nie na politikov, ale aj na zahraničné obchody.

 

Bojkot bavlny

Medzinárodná nezisková organizácia Better Cotton Initiative (BCI) v októbri 2020 oznámila, že ukončí svoju činnosť v provincii Sin-ťiang pre obvinenia čínskych orgánov z používania nútenej práce v regióne.

 

BCI je významné medzinárodné združenie, ktoré obhajuje zlepšenie kvality bavlny, ako aj ochranu životného prostredia a dobré životné podmienky poľnohospodárov. Jej partnermi sú mnohé veľké medzinárodné spoločnosti – výrobcovia odevov, obuvi, nábytku a ďalších výrobkov vyrobených z bavlny.

 

Následne niekoľko najväčších svetových značiek vyjadrilo znepokojenie nad údajným využívaním v Sin-ťiangu a odmietlo používať odtiaľ suroviny. Medzi nimi sú H’M, Nike, Adidas, Burberry, Converse, Lacoste, Ralph Lauren, Calvin Klein, Tommy Hilfiger a mnoho ďalších. Na konci roka 2020 potom Čína urobila málo, aby reagovala na ich vyhlásenia. V marci 2021 sa však zdalo, že pekinská šálka trpezlivosti preteká a začala prejavovať reakciu.

 

V štátnych médiách a sociálnych sieťach vypukla informačná kampaň proti zahraničným značkám. Jej podstata bola jednoduchá – bojkot bavlny Sin-ťiang zo strany zahraničných koncernov by mali čínski spotrebitelia potrestať odvetným bojkotom.

 

Napríklad 24. marca čínska tlačová agentúra Xinhua rozoslala publikáciu kritizujúcu švédskeho výrobcu odevov H’M. “Táto spoločnosť porušila záujmy čínskeho ľudu a snaží sa na ňom zarobiť peniaze. Podobné publikácie sa objavili v Renmin Jibao, China Daily, Huangqihu Shibao a ďalších popredných médiách v krajine, v ktorých autori “verbálne rozpálili srdcia ľudí”. Alebo skôr rozsvietili vlastenecké svetlá.

 

Ohne z tenisiek

Bleskovo rýchlo obyčajní Číňania podporili protest – na čínskych sociálnych sieťach Weibo a WeChat sa objavilo veľa videí, keď ľudia trhali a vyhadzovali oblečenie a topánky zahraničných značiek. Obzvlášť populárny bol flasmob kde vlasteneckí obyvatelia Nebeskej ríše nahrávali videá, kde liali benzín a podpaľovali tenisky Nike a ďalších značiek.

Tento signál rýchlo zachytil obchod a celebrity Číny. Hviezdy, futbalové kluby a športové zväzy začali rušiť reklamné zmluvy so zahraničnými značkami.

 

Prišlo to však aj na IT spoločnosti. Najväčšie internetové obchody JD.com zahrnuté v Alibaba Tmall a Taobao, ako aj ďalší internetoví predajcovia odstránili z predajní produkty H’M a iných značiek. Vyhľadávacie dopyty na svojich webových stránkach a mobilných aplikáciách hlásili chybu, alebo rovno ponúkli produkty čínskych značiek.

 

Odvetný bojkot podporili také čínske internetové spoločnosti, ako je navigátor Baidu Maps a online taxi objednávanie Didi: vymazali údaje o umiestnení obchodov H’M. Je pozoruhodné, že Apple, alebo skôr jeho aplikácia “Mapy” tiež teraz neposkytovala žiadne výsledky v takýchto vyhľadávaniach.

 

Čínska IT spoločnosť Tencent odstránila vo svojej hre pre mobilné zariadenia Honor of Kings odevy pre postavy, vyvinuté britskou prémiovou odevnou značkou Burberry.

 

Na druhej strane, čínski výrobcovia odevov začali vo svojej reklame a na štítkoch uvádzať, že na výrobu výrobkov používajú bavlnu Sin-ťiang – Li Ning, Anta, Peak a ďalšie.

 

Kto vyhral?

Odvetný štrajk Číny prinútil mnohé značky premýšľať a dokonca ustúpiť. Španielska spoločnosť Inditex, ktorá vlastní značky Zara, Pull’Bear, Massimo Dutti, Bershka a ďalšie, odstránila zo svojej webovej stránky žiadosť o nútenej práci v Sin-ťiangu. Za jej príkladom nasledovalo americké PVH (vo vlastníctve Calvina Kleina, Tommyho Hilfigera atď.).

 

Spoločnosť, ktorá utrpela hlavnú škodu informačnej reakcie, nielen vymazala svoje vyhlásenie, ale tiež sa pokúsila “upokojiť” nahnevaných obyvateľov Číny a uviedla, že “rešpektuje spotrebiteľov Číny”. Jeho pokusy o navrátenie obyvateľov Nebeskej ríše sú pochopiteľné – v Číne má sieť viac ako 500 obchodov, v ktorých predaj v roku 2020 dosiahol 1,2 miliardy dolárov (druhý najväčší trh po Spojených štátoch).

 

Aktívna informačná reakcia Číny bola schopná vytvoriť dieru v medzinárodnom obchode, ako to preukázal japonský výrobca športového oblečenia Asics – ktorý vystúpil s podporou bavlny zo Sin-ťiangu. Značky Muji a Uniqlo urobili to isté.

 

Fila a Hugo Boss sú tiež medzi podporovateľmi bavlny Sin-ťiang. Na príklade druhého je potrebné sa trochu pristaviť. Na jeseň 2020 Hugo Boss oznámil, že prestane používať suroviny z čínskeho sporného regiónu. Šesť mesiacov po začiatku bojkotovej kampane v Číne – koncom marca – sa však nemecký výrobca náhle “otočil vo vzduchu”: a v čínskej sociálnej sieti Weibo spoločnosť uviedla, že bude naďalej nakupovať suroviny zo Sin-ťiangu. Ale o niekoľko dní neskôr spoločnosť opäť zmenila názor – 30. marca jej hovorca pre New York Times uviedol, že vyhlásenie šírené na sociálnych sieťach na podporu regiónu nebolo „autorizované“ vedením spoločnosti a bolo odstránené.

 

Šité bielymi niťami
V tejto situácii, mnoho značiek čelí voľbe – chcú sa vyhnúť kritike na Západe kvôli použitiu bavlny zo Sin-ťiangu a zároveň nevyvolať hnev čínskych spotrebiteľov. Takéto pokusy veľkých spoločností sedieť na dvoch stoličkách sú teraz obzvlášť pochopiteľné.

 

Po prvé, Čína bola prvou veľkou ekonomikou, ktorá sa zotavila z pandémie COVID-19. Tvárou v tvár poklesu spotrebiteľského dopytu vo svete pôsobí čínsky trh ako druh lokomotívy pre podniky, ktorá ho vyťahuje z pandemickej krízy.

 

Po druhé, aké su vyhliadky, ktoré sa otvárajú zahraničným obchodom v Nebeskej ríši – očakáva sa, že do roku 2025 sa Čína stane najväčším trhom pre prémiové tovary. Na vrchole pandémie v roku 2020 sa Čína stala takmer jedinou krajinou, kde predaj v tomto segmente rástol – dosiahol 52,2 miliardy USD. Okrem toho sa zvyšuje jej platobná schopnosť.

 

Preto môže Čína viac ako kedykoľvek predtým diktovať svoju vôľu zahraničnému podnikaniu. Chcete pracovať v Nebeskej ríši? Potom hrajte podľa jej vlastných pravidiel. Čo je v tejto súvislosti hlasnejšie: výzvy aktivistov za ľudské práva, aby bojkotovali bavlnu z provincie Sin-ťiang alebo šuchot juanov čínskych spotrebiteľov? Vedenie každej nadnárodnej spoločnosti si bude musieť odpovedať na túto otázku samostatne.

Roman Balandin

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov