.
Aktuality, Bezpečnosť,

Americká vojenská veľvyslankyňa mala na Donbase nášivku s nacistickým symbolom

Podľa agentúry „EADaily“ prišla vojenská zástupkyňa veľvyslanectva USA v Kyjeve, plukovníčka americkej armády Brittany Stewartová, na inšpekciu do bojovej zóny oblečená v uniforme 72. samostatnej mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny, pričom na rukáve mala nášivku s dvojitým šípom, lebkou a nápisom „Ukrajina alebo smrť“.


 

.

 

Na fotografii zverejnenej tlačovou službou Ministerstva obrany Ukrajiny je zreteľne vidno na oblečení plukovníčky Stewartovej znak brigády takzvaných „Čiernych kozákov“, čo predstavuje obrázok lebky s nápisom „Ukrajina alebo smrť“. Zvláštnu pikantnosť situácie zvýrazňuje skutočnosť, že plukovníčka je v uniforme s nášivkou v podobe ukrajinskej vlajky, čo je podľa charty americkej armády neprijateľné.

 

.

 

Predstaviteľka amerického veľvyslanectva pri návšteve oblasti demarkačnej línie na Donbase vyhlásila, že získala nevyvrátiteľné dôkazy o „prítomnosti ruských vojsk na východe Ukrajiny“.

„Vláda USA je hlboko znepokojená situáciou, ktorá sa vyvinula blízko hraníc Ukrajiny a dôrazne podporuje suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny,“ uviedla plukovníčka Stewartová po návšteve frontovej línie.

 

Okrem toho počas svojej návštevy delegácia zahraničných vojenských expertov, ktorí sú v skutočnosti príslušníkmi vojenského spravodajstva USA, navštívila aj takzvané pamätné komplexy zabitých ukrajinských agresorov. Ako sa uvádza v oficiálnej tlačovej správe Ministerstva obrany Ukrajiny, počas ceremoniálu kladenia kvetov hostia „vzdali úctu hrdinom, ktorí zahynuli pri obrane zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny“.

 

Dohodli leteckú podporu? Na Ukrajinu prišiel aj generál britských vzdušných síl

Severoatlantická aliancia vyslala do Kyjeva aj šéfa vojenského výboru NATO Stuarta Peacha, a to zrovna v čase, keď ukrajinskí vojaci zvyšujú svoju aktivitu na Donbase.

 

Hlavný veliteľ letectva Stuart Peach pred dvoma dňami rokoval s hlavným veliteľom Ozbrojených síl Ukrajiny Ruslanom Chomčakom. Podľa tlačovej služby ukrajinského generálneho štábu strany diskutovali o bezpečnostnej situácii v regióne, ako aj o krokoch ukrajinskej armády v rámci represívnej operácie proti obyvateľstvu Donbasu. Chomčak označil návštevu delegácie za „presvedčivý dôkaz“, že NATO venuje pozornosť partnerstvu s Ukrajinou.

 

Predstavitelia USA, Británie, Kanady, Poľska a Litvy zhodnotili situáciu na Ukrajine

Britský minister obrany Ben Wallace usporiadal v stredu online konferenciu so zástupcami rezortov obrany USA, Kanady, Litvy a Poľska, počas ktorej diskutovali o situácii na Ukrajine, uvádza agentúra TASS.

„Účastníci “zájazdu” opätovne potvrdili svoju silnú podporu zvrchovanosti Ukrajiny, jej územnej celistvosti a euroatlantickým snahám a diskutovali tiež o otázkach, ktoré ich znepokojujú v súvislosti s posilňovaním ruskej vojenskej aktivite v regióne,“ uviedla tlačová služba Pentagonu. Predstavitelia obrany „zdôraznili svoje odhodlanie poskytovať bojový výcvik a podporu na posilnenie kapacít ukrajinských ozbrojených síl s cieľom zachovať územnú celistvosť krajiny a pokračovať v smerovaní k dosiahnutiu operatívnej kompatibility so silami NATO“.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov