Projekt 23900
Aktuality, Námorníctvo,

“Budú lepšie ako Mistral.” Čo stavia Rusko na Kryme

Priestranné, rýchle a moderné – v lodiarskom odvetví prezradili niektoré charakteristiky univerzálnych výsadkových lodí projektu 23900. Dve vlajkové lode už boli založené na stavenisku Kerčského závodu Zaliv. Lode tejto triedy sa v Rusku predtým nestavali. Vďaka nim získa ruské loďstvo jedinečné možnosti expedičných operácií.


Univerzálne výsadkové lode má len niekoľko flotíl na svete. Zďaleka nie každý štát si ich môže dovoliť a nie všetky štáty ich potrebujú. Univerzálna výsadková loď v sebe spája väčšinu funkcií vlastných iným výsadkovým lodiam. Sú to v podstate plávajúce základne námornej pechoty. Ich hlavnými úlohami je výsadok expedičných síl na prispôsobené a neprispôsobené pobrežie, podpora ich akcií letectvom a preprava ťažkej obrnenej techniky  do zóny bojových akcií . Často okrem toho plnia aj úlohu štábu – riadia morský výsadok.

 

V Rusku si uvedomili potrebu týchto lodí po roku 2000. Vyvíjať vlastné lode od nuly vtedy nemohli, a preto sa rozhodli preskúmať západnú ponuku. V decembri roku 2010 bola podpísaná zmluva s Francúzskom o dodávkach dvoch univerzálnych výsadkových vrtuľníkových lodí prvého stupňa triedy Mistral.

 

Tieto lode by boli pre námornú pechotu vlastnými dopravnými prostriedkami schopnými zabezpečiť dlhodobú prítomnosť vojenských kontingentov vo vzdialených oblastiach sveta, poskytnúť im leteckú podporu a plnohodnotné riadenie. Univerzálne výsadkové lode, ktoré dostali názvy Vladivostok a Sevastopoľ, malo Rusko získať na jeseň roku 2014, avšak kvôli situácii okolo Krymu pozastavil Paríž na nátlak spojencov plnenie zmluvy. V konečnom dôsledku bola Moskve zaplatená kompenzácia a Mistraly si kúpil Egypt.

 

Od okamihu uzatvorenia tejto dohody neutíchali v ruskom odbornom spoločenstve spory okolo univerzálnych výsadkových lodí. Kritici trvali na tom, že ich úlohy by mohli úspešne plniť veľké výsadkové lode, ktoré už boli vo výzbroji. Okrem toho, Rusko v tej dobe nevykonávalo a ani nehodlalo vykonávať expedičné akcie v zahraničí. Vojenská operácia v Sýrii v tom ale urobila jasno: univerzálne výsadkové lode by na Blízkom východe prišli vhod pri presune vojenskej techniky a vojakov do Tartusu. A letecké skupiny týchto lodí by pomohli v boji s teroristami.

Univerzálne výsadkové lode projektu 23900 boli vyvinuté v Zelenodolskej projekčnej a konštrukčnej kancelárii. Prvé dve lode – Ivan Rogov a Mitrofan Moskalenko – boli založené v Kerči v júli roku 2020. Podľa plánu majú byť postavené, vyskúšané a odovzdané loďstvu do roku 2027 alebo 2028. Pred Kerčskými odborníkmi stojí nanajvýš netriviálna úloha: podľa projektu má každá univerzálna výsadková loď výtlak asi 40 tisíc ton. Tak veľké lode sa v post sovietskom Rusku ešte nestavali.

 

Perspektívna univerzálna výsadková loď je 220 metrov dlhá a 38 metrov široká. Výkonná pohonná jednotka CODAG – kombinácia dieselového motora a plynovej turbíny – zaistí rýchlosť 22 uzlov. Loď má dosah 6000 morských míľ, nezávislosť plavby – 60 dní a posádku 320 ľudí. Trup bude vyrobený podľa blokového a modulového princípu so súčasnou výrobou veľkých prvkov a ich nasledujúcim spojením.

Konštrukcia predpokladá lodný mostík, veliteľské a štábne miestnosti, sekciu pre posádku a výsadok, vrtuľníkové a nákladné hangáre a technické zóny. Univerzálna výsadková loď projektu 23900 môže vziať na palubu jeden pluk námornej pechoty (1000 vojakov) a 75 jednotiek bojovej techniky. Pre výsadok budú v dokových komorách rozmiestnené rýchle člny. Útočné zbrane sa nepredpokladajú, pred útokmi zo vzduchu budú loď chrániť protilietadlové raketové komplexy Pancir-ME. Okrem toho budú na palube rozmiestnené dosť silné letecké skupiny.

 

Ide o vrtuľníky z Kamovovej konštrukčnej kancelárie – útočné Ka-52K a iné modely vrátane Ka-27. Loď ponesie 15 až 16 vrtuľníkov, a okrem toho štyri bezpilotné lietadlá. Na ministerstve obrany dlho koordinovali požiadavky k lodi. Pokiaľ ide o funkcionalitu, nie je konečný projekt horší, a možno aj lepší, než francúzsky Mistral.

Univerzálne výsadkové lode majú v americkom, francúzskom, juhokórejskom, japonskom, čínskom, austrálskom, španielskom a tureckom námorníctve. Za priekopníka sa v tom pokladá vojenské námorníctvo USA. V čase vietnamskej vojny malo americké vojenské námorníctvo veľké problémy s koordináciou akciou rôznorodých výsadkových lodí.

 

Dokové lode niesli výsadkové prostriedky, tankové výsadkové lode – bojovú techniku, námorná pechota sa nachádzala na vrtuľníkových lodiach a boli vysadzovaní na breh vzduchom, štábne lode riadili výsadok a bojové akcie na brehu. V konečnom dôsledku si objednalo americké vojenské námorníctvo nový typ výsadkových lodí, ktoré by spájali všetky tieto funkcie. Flotila obdržala sériu univerzálnych výsadkových lodí triedy Tarawa. Teraz majú Američania sedem lodí dokonalejšieho typu Wasp a jednu loď projektu America. Tieto lode sa zúčastňujú všetkých operácií s námornou pechotou.

 

Americká vojenská loď USS Saipan (LHA 2)

Svoje výsadkové loďstvo aktívne rozvíja tiež Čína. V počte univerzálnych výsadkových lodí zaostáva len za USA, avšak podľa odhadov odborníkov vystúpi už v najbližšej budúcnosti na prvé miesto vo svete. Vojenské námorné sily Čínskej ľudovej oslobodeneckej armády disponujú šiestich univerzálnymi výsadkovými loďami typu 071, každá s výtlakom 19-tisíc ton, a ďalšie dve lode sa stavajú.

 

Okrem toho sa skúšajú na mori dve z troch objednaných lodí typu 075 o plnom výtlaku 30 až 40 tisíc ton. Čína venuje stále väčšiu pozornosť použitiu ozbrojených síl k tomu, čo označujú za “ochranu zahraničných záujmov” – ďaleko od hraníc ČĽR. Ide hlavne o Afriku a Blízky východ. Univerzálné výsadkové lode môžu okrem toho potrebovať pre výsadok na Taiwane, ak sa rozhodne Peking vrátiť si tento ostrov silou.

Andrej Koc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov