.
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Americké kybernetické útoky? Webové stránky Kremľa a orgánov činných v trestnom konaní sa prestali otvárať

V stredu popoludní sa prestali otvárať webové stránky Kremľa , ruskej vlády, Roskomnadzoru , Vyšetrovacieho výboru , Štátnej dumy a mnohých ďalších ruských orgánov. Informovali o tom používatelia internetu z Ruska aj zo zahraničia.


 

Používatelia Downdetectoru, ktorí sleduje pokles webov, hlásia poruchy jedného z najväčších ruských poskytovateľov, spoločnosti Rostelecom. Spoločnosť to vysvetlila problémami s vybavením. Rostelecom zároveň uviedol, že problémy nesúvisia s rozhodnutím Roskomnadzoru spomaliť prácu sociálnej siete Twitter.

 

V stredu ráno Roskomnadzor oznámil , že spomaľuje prácu Twitteru v Rusku, prvýkrát uplatnil takzvaný „Zákon o suverénnom Runete“. “Existujú technické možnosti na spomalenie práce Twitteru. Spomalenie sa už začalo,” uviedol zástupca vedúceho oddelenia Vadim Subbotin pre agentúru Interfax. Poznamenal, že spomalenie ohrozuje ostatné internetové platformy v prípade porušenia ruských zákonov.

 

.

 

Putinov tlačový tajomník Dmitrij Peskov v reakcii na otázky rozhlasovej stanice Kommersant-FM uviedol, že jeho webové stránky sa otvárajú. Uviedol, že poklesy zatiaľ nemôže komentovať. Deň predtým povedal novinárom, že Kremeľ je znepokojený informáciou v The New York Times, ktorá tvrdí, že Washington môže pripraviť odvetné kybernetické útoky na ruské služby.

 

Text tvrdil, že v nasledujúcich týždňoch americké úrady zasadia úder infraštruktúre v Moskve, ktorá bude dôležitá iba pre ruské úrady. Noviny teda tvrdia, že USA pripravia odpoveď na najväčší útok na americké rezorty v histórii krajiny, ku ktorému došlo na konci minulého roka. Biely dom z toho podozrieva ruské orgány, Moskva to popiera.

 

V roku 2018, po tom, čo sa Roskomnadzor pokúsil zablokovať Telegram na území Ruska, začali na Runete rozsiahle poruchy webových stránok a služieb. Väčšina používateľov zároveň mohla stále používať Telegram. Následne sa blokovanie zrušilo. Na jar 2019 prijalo Rusko zákon o suverénnom Runete, ktorý umožňuje „izolovať“ ruský segment internetu. Odvtedy orgány vykonali niekoľko cvičení týkajúcich sa uplatňovania zákona, ktoré však boli údajne neúspešné.

 

Senátor Klimov podozrieva USA, že spomaľujú webové stránky ruských vládnych agentúr

Senátor Andrej Klimov naznačil, že obrovský kolaps webových stránok ruských úradov môže súvisieť s kybernetickými útokmi zo strany Spojených štátov, pred ktorými už The New York Times varoval. Senátor to povedal  pre Open Media.

„Priame hrozby proti webovým stránkam ruských vládnych agentúr z Washingtonu boli počuť už viackrát, vrátane pomerne nedávnych, takže nemôžem vylúčiť takúto možnosť,“ uviedol. 

“Môže ísť najmä o reakciu na dnešné rozhodnutie RKN spomaliť Twitter. „Naša krajina je každý rok vystavená približne 3 – 4 miliardám útokov ročne. Napádané sú štruktúry dôležité pre život štátu. Všetky tieto útoky sú odrazené, aj keď to nie je ľahké, “hovorí poslanec. 

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov