Su-57 Felon
Aktuality, Letectvo,

Ruský Su-57 Felon vzlietol s nadzvukovou zbraňou

 


Rusko, 26. februára 2021 (AM) – Už je zjavné, že Rusi prebrali “leadership” vo vývoji a výrobe zbraní (nehovoríme o množstve predaných zbraní kde suverénne vedie USA). Spočiatku brali Putinove deklarácie ako len vytváranie ilúzie pre západných analytikov. Avšak zverejnené testovanie v realných podmienkach posadilo tých istých analytikov na zadok a bolo počuť padajúce sánky na podlahu. Neskutočné sa stalo realitou…

Pokiaľ ide o hypersonické zbrane, čo znamená, že môžu lietať rýchlosťou vyššou ako Mach 5, niektoré krajiny sú vyspelejšie ako iné. Na týchto technológiách sa pracuje už desaťročia. Američania tak povediac zaspali a teraz musia dohnať technologický náskok Rusko, ktoré vyvíja tri druhy týchto zbraní (Zircon, Kinžal, Avangard).

V decembri 2019 Moskva skutočne oznámila uvedenie systému Avangard (Аванга́рд) do prevádzky. Nosičom pre Avangard je medzikontinentálna balistická raketa UR-100N, alebo RS-18, alebo tiež nazývaná SS-19. Tá jej umožní zdevastovať cieľové miesto na princípe voľne padajúceho meteoritu pri rýchlosti Mach 17.

Ruské námorníctvo zo svojej strany pokračuje v testovaní strely 3M22 Zirkon, ktorá v posledných testoch prekročila rýchlosť Mach 8. A konečne bude nasadená aerobalistická raketa vzduch-zem “Kinžal” odvodená z rakety Iskander, ktorou bude vybavený MiG-31K Foxhound.

Moskva sa však a priori nemieni zastaviť len pri týchto riešeniach. Ruský priemyselný zdroj tento týždeň agentúre skutočne povedal, že bojové lietadlo 5. generácie Su-57 „Felon“ práve uskutočnilo testovacie lety tým, že mu naložili „funkčný“ model novej hypersonickej rakety, ktorej názov nebol uvedený.

Je jasné, že Su-57 niesol raketu bez pohonného systému a nálože, ale ktorá mala rovnaké vlastnosti (hmotnosť a rozmery), ako aj elektronické obvody identické s muníciou, ktorú predstavuje.

Zdroj tiež naznačil, že testovacie odpálenie tejto novej hypersonickej rakety je plánované v „blízkej budúcnosti“. Ďalej spresnil, že tento „kompaktný“ stroj vzduch-zem bude určený na ničenie vzdušných a protiraketových obranných systémov, ako aj „riadených striel s plochou dráhou letu a balistických rakiet (medzikontinentálne rakety)“.

Táto zbraň je v súlade s charakteristikami Su-57 Felon. Vďaka slabému radarovému podpisu by tak bol schopný vystreliť svoju hypersonickú raketu z čo najbližšej vzdialenosti od súperovej obrany, čo by mu ponechalo len veľmi malú, lepšie povedané takmer žiadnu šancu na reakciu.

Zatiaľ však viac nevieme. Ruské konzorcium pre taktické rakety (KTRV-Корпорация Тактическое Ракетное Вооружение) a Zjednotená letecká korporácia (OAK- Объединённая авиастроительная корпорация), ktorej súčasťou je aj Sukoj, výrobca Su-57, odmietli v tomto momente akýkoľvek komentár k novej rakete.

Je však možné, že posledná uvedená je variáciou rakety GZUR, ktorá bola vyvinutá spoločnosťou KTRV už asi pred desiatimi rokmi, schopná letieť na Mach 6 a prekonať 1 500 km. S dĺžkou 6 metrov a hmotnosťou 1,5 tony bude určená pre PAK-DA, teda pre budúci ruský bombardér na ktorý Ruská armáda už netrpezlivo čaká.

9. februára ruský minister obrany Sergej Šojgu ubezpečil, že hypersonické zbrane budú „chrbticou ruských konvenčných odstrašujúcich síl“. Tiež povedal že ich potenciál (ruskej armády) sa posilňuje, hlavne „presnými zbraňami“.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov