F-35
Aktuality, Letectvo,

Americké vzdušné sily: Záujem o F-35 klesá na minimum

 


USA, 23. február 2021 (AM) – Scenár poklesu objednávok na F-35A pre americké letectvo sa konkretizuje. Podľa pôvodných plánov malo americké letectvo dostať 1 763 kusov stíhacieho lietadla 5. generácie F-35A vyvinutého spoločnosťou Lockheed-Martin, aby mu umožnilo vymeniť jeho F-16, A-10 Warthog a časť jeho najstarších F-15. Ako sa však zdá, v tomto scenári sa pokračovať nebude.

V januári prekvapil Will Roper, bývalý tajomník letectva pre technológie a akvizície, tým, že je asi lepšie znížiť objednávku F-35A, aby sa kredity presmerovali na akvizíciu bojových lietadiel 6. generácie z programu NGAD [Next Generation Air Dominance,], ktorého prototyp práve dokončil svoje prvé letové testy.

“Premrštené náklady na životný cyklus lietadla F-35 znamenajú, že americké letectvo si nemôže dovoliť kúpiť toľko lietadiel, koľko je dnes potrebných na boj a víťazstvo vo vojne, čo zvyšuje dôležitosť programu NGAD,” uviedol Mr. Roper krátko pred odchodom z funkcie.

Pripomíname, že tento výbor obhajoval inovatívny prístup k konštrukcii nových bojových lietadiel so zameraním na koncept „digitálnych dvojčiat“, ako aj na technologický pokrok v strojárstve. A hovoril o iniciatíve „Digital Century Series“ v súvislosti s iniciatívou „Century Series Fighters“, ktorá v priebehu rokov 1950/1960 umožnila vývoj zariadení s neustále sa vyvíjajúcim výkonom, pričom myšlienkou bolo implementovať najnovšie technologické výdobytky čo najskôr to bolo možné.

Čoskoro potom časopis Aviation Week uviedol, že sa hovorilo o opätovnom objednaní lietadiel F-16 [„Vipers“] prostredníctvom „spoločného fondu financovania, ktorý bol pred časom monopolizovaný pre F-35A“. A práve to čiastočne potvrdil generál Charles Brown, náčelník štábu amerických vzdušných síl.

Súčasne generál zahájil štúdiu s cieľom určiť potreby bojového letectva amerických vzdušných síl. A to by mohlo vyústiť do nápadu získať nové lietadlo „generácie 4.5“ so schopnosťami, ktoré by spadali medzi schopnosti F-16 a F-22 / F-35.

“Ak máme schopnosť robiť niečo ešte efektívnejšie za menej a rýchlejšie, tak prečo nie?” Nekupujme len z regálu, poďme sa pozrieť na niečo ďalšie, čo môžeme vybudovať, “povedal novinárom generál Brown.

Generál Brown povedal : zrozumiteľne povedané, „Viper“ F-16 má zaujímavé schopnosti, alebo prinajmenšom je schopný zabezpečiť aktuálne potreby amerického bojového letectva, ale chceli by sme sa dočkať niečoho nového.

“Skutočne chcem byť schopný postaviť niečo nové a odlišné, čo nie je F-16, ale má niektoré zo jeho schopností,” uviedol šéf štábu amerických vzdušných síl. A aby sa to mohlo zrealizovať, budeme sa musieť oprieť o prístup, ktorý presadzuje Will Roper, vo svojom programe Digital Century Series initiative.

Generál Brown naznačil, že ľahký stíhač generácie 4,5 môže byť „synom“ NGAD. Jasne povedané, že by sa to odohrávalo v „systéme systémov“, ktorý by ponechal otvorenú otázku úlohy F-35A.

Okrem toho tiež uviedol, že chce túto štúdiu uskutočniť v spolupráci s Úradom Pentagónu pre hodnotenie nákladov a hodnotenie programov (CAPE, pre Cost Assessment and Program Evaluation ). Ďalej trval na tom, aby to bolo založené na „faktoch“ a „nielen názoroch“.

Bez ohľadu na všetky nové plány sa americké letectvo ešte oficiálne nevzdalo svojich 1763 strojov F-35A, aj keď sa už nejaký čas hovorí o znížení objednávky len na 1050. Toto vycúvanie amerického letectva z programu F-35A by sa mohlo okamžite odraziť aj na záujme o lietadlo zo strany už zákazníkov, alebo tých, ktorí sa ešte len rozhodujú.

Keď sa už pred pár rokmi začalo povrávať, že F-35 je len kopec vyhodených peňazí do vzduchu a bez poriadneho lobby (pre neznalých, lobby je v skratke legalizované úplatkárstvo, ktoré sa v slovníkoch samozrejme vysvetľuje ináč) by nepredali nikomu nič, tak sa hovorilo len o zlých jazykoch, konšpirátoroch a kto vie ako všelijako označovali ľudí, ktorí sa nebáli povedať, že je to len jeden veľký gýč, ktorý na papieri vyzerá super, v hangári ešte lepšie, ale ani zďaleka to nie je stroj, ktorý by mohol na oblohe nejakým spôsobom zaskočiť ruské stroje nejakými špeciálnymi výkonmi, ktoré rusi už dávno majú, alebo od nich už dokonca upustili.

Ale skôr, kým sa nejako rozhodnú v US Air Force, najskôr bude treba štúdiu generála Brown-a dokončiť a kongres rozhodne o osude tejto myšlienky, ktorá len oficiálne potvrdí nezmyselnosť F-35.

Je jasné, že priznať si na rovinu, že vyvinuli niečo nepoužiteľné v boji je veľmi ťažké. (Po veľmi úspešnom F-22 RAPTOR bude američanom nejakú dobu trvať, aby postavili lepšie lietadlo). Preto je potrebné nájsť nejaký politický, alebo ekonomický manéver, ktorý by ten nezmysel ospravedlnil a potichu odsunul F-35 na menej dôležitú koľaj.

Rusi sa rozhodli radšej vyvinúť svoj SU-57, ktorý nie je tak úplne lietadlo 5. generácie, ale ide skôr o kompromis, ktorý ako sa zdá sa vypláca.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov