Chiappa CBR-9 Black Rhino, foto: gunsweek.com
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Pištoľ Chiappa CBR-9 Black Rhino: Nová zbraň na osobnú ochranu

USA, 21. február 2021 (AM) – Začiatkom roka 2020 firma Chiappa Firearms oznámila výrobu novej pištole na osobnú ochranu . Nová pištoľ, má označenie CBR-9 Black Rhino, a oficiálne bola predstavená na výstave SHOT Show v januári roku 2020 v Las Vegas.


 

 

Táto nová pištoľ má oceľovú hornú časť záveru , ktorý obsahuje všetky mechanické komponenty zbrane, okrem vyhadzovača a zásobníka. Tieto časti zbrane sú umiestnené v spodnej polymérovej časti, ktorá zároveň tvorí pištoľovú rukoväť.

 

Chiappa používa v zbrani Black Rhino systém záveru blowback. Podľa spoločnosti je tento systém záveru vylepšený a veľmi efektívny a predstavuje asi 50% hmotnosti konkurenčných výrobkov.

 

CBR – 9 používa náboj 9 mm a vlastné 18 kusové zásobníky. Spoločnosť uviedla, že dizajn zásobníka je patentovaným dizajnom, ktorý bráni deformácii tlačných pružín a zvyšuje ich spoľahlivosť. Dobrou správou je ,že spoločnosť navrhuje zásobníky s väčšou kapacitou, ktoré budú k dispozícii neskôr.

 

Jedným z najzaujímavejších aspektov tejto novej pištole je sklopná opierka paže. Podobne ako pažba na PDW HK MP7 tak aj opierka paže robí pištoľ CBR – 9 mimoriadne kompaktnou na prepravu a poskytuje ďalšiu oporu strelcom pre presnejšie zamierenie a streľbu jednou rukou.

 

Nízko profilové optické mieridlá sú štandardom, zatiaľ čo horná Picatinny lišta umožňuje pridanie kolimátora alebo inej optiky. K dispozícii sú aj bočné lišty pre baterku, či iné prídavné zariadenia.

 

Pred niekoľkými rokmi Chiappa predstavila tiež pištoľ AK-9. Bola to zbraň v štýle AK, ktorá používala zásobníky z modelu Beretta 92. Pištoľ CBR-9 však vyzerá oveľa rafinovanejšie.

 

Pôvodná zbraň, od ktorej je odvodená pištoľ Chiappa CBR-9, bola predstavená na veľtrhu IWA Outdoor Classics 2019 v Norimbergu v Nemecku.

 

CBR-9 Black Rhino má dosť výraznú podobnosť s PDW HK MP7, napriek tomu sa nedá povedať, že by išlo o kópiu alebo klon jednej ,či druhej zbrane. Ide pravdepodobne o čisto náhodnú podobnosť alebo podobnú koncepciu oboch zbraní. Dúfame, že Chiappa bude cenovo o niečo dostupnejšia ako HK.

Ondrej Antolík

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov