F-16C Fighting Falcon, foto: Master Sgt. Michael Ammons
Aktuality, Letectvo,

Slovensko sa pripojilo k projektu NATO o spoločnom nákupe leteckej munície

Slovensko, 20. február 2021 (AM, MOSR) – Slovenská republika sa pripojila k iniciatíve Severoatlantickej aliancie o rozšírení mnohonárodnej spolupráce pri špecifikácii, obstarávaní a skladovaní presne riadenej leteckej munície na oblasť všetkých druhov leteckej munície. Podpisom doplnku k memorandu o porozumení k projektu Presne navádzanej munície typu vzduch-zem (Air to Ground Precision Guided Munitions) to potvrdili minister obrany SR Jaroslav Naď spolu s ostatnými ministrami obrany zapojených krajín.


 

„Vďaka tomuto doplnku budú môcť krajiny Aliancie v súčinnosti s NSPA realizovať spoločné nákupy a spolupracovať pri skladovaní po novom už všetkých druhov leteckej munície. Ide tak o významné rozšírenie kooperácie v tejto oblasti, ktorá bude prínosom tak z ekonomického hľadiska pri šetrení prostriedkov v rámci prípadných spoločných nákupov, ako aj pri ďalšom prehlbovaní interoperability spojencov,“ vyzdvihol minister obrany SR Jaroslav Naď.

 

Zároveň priblížil, že Slovensko predpokladá v budúcnosti prostredníctvom tohto projektu obstarávať napríklad muníciu pre viacúčelové taktické stíhacie lietadlá F-16. Obstaranie sa bude odvíjať od spotreby munície dodanej v rámci zmluvy na túto novú leteckú techniku a tiež od aktuálnych potrieb Ozbrojených síl SR.

 

Projekt spolupráce členských krajín NATO v oblasti presne navádzanej munície typu vzduch-zem bol iniciovaný Dánskom v roku 2014. Slovensko pristúpilo k projektu v roku 2019, pričom v súčasnosti je do neho zapojených celkovo 14 krajín.

 

Lídri obrany členských krajín NATO rokovali o súčasnosti aj budúcnosti Aliancie

Minister obrany SR Jaroslav Naď a štátny tajomník Marian Majer sa počas uplynulých dvoch dní zúčastnili na rokovaní ministrov obrany členských krajín NATO. To sa v rámci epidemiologických opatrení uskutočnilo prostredníctvom videokonferencie. Lídri obrany Aliancie hovorili o aktuálnej situácii a výzvach v oblasti obrany a bezpečnosti, ako aj o budúcnosti NATO s výhľadom do roku 2030.

 

„Spoločným úsilím všetkých krajín NATO je zostať aj do budúcnosti silní, súdržní a pripravení. Dôležitým predpokladom na dosiahnutie našich cieľov je plnenie si svojich záväzkov,“ zdôraznil minister obrany SR Jaroslav Naď. V tejto súvislosti informoval spojencov o rastúcom trende výdavkov SR na obranu. Tie sa od roku 2014 zvýšili o viac ako 120 %. Slovensko okrem toho v roku 2020 prvýkrát dosiahlo úroveň 2 % HDP na obranu. Šéf slovenského rezortu obrany oboznámil kolegov aj o novoprijatých strategických dokumentoch v oblasti obrany a bezpečnosti SR.

 

Ministri obrany členských krajín Severoatlantickej aliancie počas rokovania odporúčali spustenie procesu aktualizácie Strategickej koncepcie NATO a schválili tiež Koncepciu rozvoja spôsobilostí, ktorá́ má byť rámcom pre udržanie si vojensko-technickej prevahy s výhľadom na najbližších 20 rokov. Kolégium ministrov obrany NATO okrem toho diskutovalo aj o súčasných aktivitách Aliancie, a to najmä v Iraku a Afganistane. Spojenci sa vo formáte zasadnutia zhodli na ďalšom postupe a potvrdili spoločný záujem na podpore stability týchto krajín.

 

Nad rámec zasadnutia ministrov obrany Aliancie sa prostredníctvom VTC uskutočnilo aj rokovanie za účasti šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella a ministrov obrany Fínska a Švédska. Predmetom diskusie bola potreba zladenia procesov NATO a EÚ, konkrétne Strategickej koncepcie NATO a Strategického kompasu. „Ide totiž o dva podobné procesy. Je preto v našom spoločnom záujme koordinovať postupy tak, aby ich výsledky neznamenali duplicitu, ale vzájomné dopĺňanie v prospech posilnenia transatlantického spojenia,“ vysvetlil minister J. Naď.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov