.
Aktuality, Pozemná technika,

Armáda prevzala päť nových ženijných strojov od tradičnej slovenskej výrobnej firmy z Tisovca

Nemšová, 14. december 2020 (AM) – Za účasti zástupcov Ministerstva obrany Slovenskej republiky, generálneho riaditeľa pre vyzbrojovanie plk. Jozefa ZEKUCIU, veliteľa pozemných síl SR, brigádneho generála Ivana PACHA a náčelníka štábu veliteľstva vzdušných síl plk. Ladislava Dovhuna slávnostne odovzdal zástupca firmy CSM Industry TISOVEC, Alexander Horváth, riaditeľ pre defence CSM, päť špeciálne vyvinutých UDS rýpadiel (tzv. exkavátorov) pre potreby Ozbrojených síl SR. V rámci pandemických opatrení sa odovzdanie uskutočnilo za prísnych podmienok vo Vojenskom útvare Nemšová.


 

„Veľmi sa tešíme, že CSM so svojou 50-ročnou históriou znovu ukázalo, že vieme na Slovensku vyrobiť špeciálnu ženijnú techniku, v súlade s najprísnejšími NATO normami a prispieť tak k obnove techniky ozbrojených síl Slovenskej republiky,“ deklaroval pri odovzdaní UDS-iek riaditeľ pre defence CSM.

 

.

 

História v CSM sa v Tisovci začala už v roku 1967. V roku 1976 sa odštartovala výroba legendárneho univerzálneho dokončovacieho stroja UDS. Za viac ako 50 rokov sa vyrobilo vyše 30 000 strojov a stavebných mechanizmov UDS, ktoré sú vyvážané do celého sveta. Stroj je určený prioritne pre podporu Ženijného vojska a má svoje uplatnenie všade tam, kde je potrebné okamžite zasiahnuť pre záchranu života a majetku, pri živelných a prírodných pohromách, požiaroch a priemyselných katastrofách. Dôležitú úlohu plní aj vo vojenskom nasadení, pri zaistení technických prostriedkov a stavieb podporujúcich činnosť bojových jednotiek.

 

CSM verí, že do budúcnosti bude môcť pokračovať ako tradičný zástupca domáceho obranného priemyslu v ďalšej modernizácii potrieb ozbrojených síl Slovenskej republiky a bude pokrývať čoraz náročnejšie požiadavky vývoja a NATO špecifikácií pri obnove ďalšej techniky UDS strojov. „Ako domáci výrobca sme pripravení čeliť novým výzvam pri modernizácii vojenskej techniky a splnení náročných požiadaviek Ozbrojených síl, čo dokazujú aj nedávne medzinárodné dohody s poprednými zbrojárskymi gigantami ako Rheinmetall Nemecko, IVECO Defence Taliansko a Plasan v Izraeli. Vývoj spoločných projektov na automobilových podvozkoch 6×6 a 8×8 posúva firmu CSM so svojou UDSkou aj Slovensko naspäť medzi významných hráčov obranného priemyslu,“ povedal pri ceremónii Alexander Horváth.

 

„Vedenie rezortu obrany vníma potrebu podpory tak existujúcich, ako aj nových spôsobilostí Ozbrojených síl SR v rámci domáceho krízového manažmentu vrátane techniky nasadzovanej pri záplavách či iných krízových situáciách. Naši vojaci preukázali pripravenosť pomáhať všade tam, kde je to potrebné a naším cieľom je zabezpečiť im na to všetko potrebné – kvalitné podmienky, prípravu a tiež spoľahlivú techniku, v čom budeme pokračovať aj naďalej,” povedal minister obrany SR Jaroslav Naď.

 

.

 

SAMOHYBNÝ, UNIVERZÁLNY DOKONČOVACÍ STROJ NA AUTOMOBILOVOM PODVOZKU

Stroj je určený prioritne pre podporu Ženijného vojska a má svoje uplatnenie všade tam, kde je potrebné okamžite zasiahnuť pre záchranu života a majetku, pri živelných a prírodných pohromách, požiaroch a priemyselných katastrofách. Dôležitú úlohu plní aj vo vojenskom nasadení, pri zaistení technických prostriedkov a stavieb podporujúcich činnosť bojových jednotiek

 

Vozidlo je vybavené
– upevňovacími bodmi na pre prevoz po železničnom vozni
– zosilnený rám kabíny na montáž ochranného pletiva
– pneumatikami so zvýšenou odolnosťou RUN FLAT
– kúrením a klimatizáciou (pri práci vonku – 39°až + 49°)
– Kabína je vybavená automatickým filtroventilačným zariadením pred chemickými, biologoickými látkami a rádioaktívnymi časticami
– špeciálna povrchová úprava
– svetelným maskovaním s úplným vypnutím všetkých svetelných zdrojov bez obmedzenia jazdy
– spĺňa normy NATO, STANAG 4007, STANAG 2601, STANAG 4015, 4074 a 4395

 

Vozidla boli odovzdane spolu so vsetkymi pridavnymi zariadeniami
– základná lopata
– profilová lopata
– drenážna lopata
– zarovnávacia lopata
– hydraulické kladivo
– kliešte na balvany
– predlžovacie rameno
– vibračná plošina
– rozrývací nôž
– rezačka asfaltu

 

UDS 214.41 je vybavené:
– mikropojazdom, to znamená že pri pracovnej činnosti môže byť pojazd automobilového podvozku ovládaný z kabíny strojníka (toto je unikátna vec)
– prídavná hydraulika, to znamená že všetky prídavne zariadenia sa dajú ovládať (univerzálnosť stroja)

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov