.
Aktuality, História, Námorníctvo,

Pevnosť Alexander I: Jedna z najkrajších morských pevností chránila vstup do Petrohradu

Rusko, 7. február 2021 (AM) – Pevnosť Alexander bola postavená medzi rokmi 1838 až 1845, na podnet cisára Mikuláša I. a pomenovaná bola podľa jeho brata cisára Alexandra. Chránila Petrohrad na severozápade Ruska spoločne s ďalšími pevnosťami naprieč fínskym zálivom. Na tomto území Baltského mora mnohé z nich ležia dodnes. Väčšina z týchto pevností bola skonštruovaná okolo ostrova Kotlin, ktorý je situovaný v strede zálivu, zhruba 30 km od Petrohradu. Niekoľko pevností bolo vybudovaných aj na pobreží ostrova, dohromady tvorili komplexnú obranu proti nepriateľom útočiacim z mora.


 

 

Tak, ako väčšina týchto pevností, aj táto bola postavená na umelom ostrove. Jeho základy sa skladajú z viac než 5500 kusov 12 metrových pilierov ponorených v mori za účelom zaistenia stability. Tie boli neskôr zakryté vrstvou piesku, nasledovala vrstva betónových blokov a žulových dosiek. Na vrchu tohto všetkého bola postavená budova oválneho tvaru s vnútorným nádvorím. Pevnosť meria 90 x 60 metrov a s tromi podlažiami a priestorom dostatočne rozloženým na to, aby tu mohla ukryť až 1000 vojakov. Je tu 103 kanónov, na streche je dokonca priestor pre 34 zbraní v prípade potreby. Keďže sa bavíme o ruskej pevnosti, táto potreba tu zrejme bola vždy.

.

Aj keď sa pevnosť nikdy nezúčastnila žiadneho vojnového konfliktu, zohrala veľmi podstatnú rolu počas Krymskej vojny, kedy chránila Ruskú námornú základňu v Kronštadte pred Kráľovským námorníctvom a Francúzskou flotilou. Jej existencia bola dosť podstatná k tomu, aby odstrašila nepriateľom snažiacich sa dobyť Petrohrad.

 

.

 

Pevnosť „Alexander I“ získala svoju skutočnú slávu pod úplne iným menom a z úplne iného dôvodu. „Mor“ – takto sa pevnosť začala nazývať na konci 19. storočia, keď sem bolo v súvislosti s globálnou epidémiou moru prenesené laboratórium na výskum tejto smrteľnej choroby. Okrem moru sa tu skúmali aj ďalšie nebezpečné choroby – tetanus, cholera, týfus, úplavica. Ale najmä bola známa pre experimenty s baktériou Yarsenia, ktorá spôsobovala čierny mor.

 

.

 

Potom, čo ju v roku 1917 prebrali komunisti, laboratórium bolo uzavreté a pevnosť bola odovzdaná ruskému námorníctvu. Námorníctvo využívalo priestory pevnosti ako sklad, až bolo toto miesto nakoniec opustené v roku 1983. V priebehu deväťdesiatych rokov a krátko po miléniu slúžil tento priestor na súkromné párty, rave koncerty a diskotéky. Dnes sa môže pýšiť tým, že je vďaka svojej bohatej histórii obľúbenou turistickou atrakciou.

Milan Novický

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov