Ludvík Svoboda
Aktuality, História,

Cesta bojovníka: Ludvík Svoboda, aký bol v skutočnosti

Medzinárodná online konferencia Ludvík Svoboda – cesta bojovníka, venovaná 125. výročiu jeho narodenia, unikla pozornosti popredných médií. Nemožno povedať, že o postavu Slobodu nebol v posledných rokoch žiadny záujem. Ale tento záujem je v jeho vlasti špecifický. Existuje zjavná túžba “prehodnotiť” úlohu v národných dejinách jedného z najslávnejších Čechov na svete, predstaviť ho ani nie tak ako vojvodcu, odvážneho generála, ktorý počas druhej svetovej vojny oslobodil svoju vlasť od nacistov, neskôr sa stal prezident krajiny. Ale skôr … kolaborant, zapadajúci do normalizácie, spolupracujúci s NKVD, ktorej údajne vydával legionárova.


 

A život Ludvíka Svobodu sa teraz javí ako “smutný príbeh legionára, komunistu, generála a prezidenta” prosovietskej orientácie, ktorý nechránil suverenitu svojej krajiny. A ako bol Ludvík Svoboda predstavený na medzinárodnej online konferencii v Prahe? Jedna z organizátorov akcie za spolok Občianske združenie pre európsku multikultúrnu spoločnosť , filmová producentka Renáta Svobodová , o tom hovorila pre agentúru Sputnik:

 

Organizácia konferencie bola podmienená dvoma udalosťami – 125. výročie narodenia Ludvíka Svobodu a 75. výročie víťazstva v druhej svetovej vojne. Toto výročie určila aj samotná téma konferencie – Ludvík Svoboda – cesta vojaka . Konferencia bola venovaná vojnovej ceste Ludvíka Svobodu. Z vystúpenia bolo očividné, že Svoboda bol výnimočne odvážnym a statočným človekom, ktorý sa na všetkých frontoch, na ktorých musel bojovať, ukázal byť skutočným vojakom – rozhodným, odvážnym, disciplinovaným a zodpovedným. Je poľutovaniahodné, že táto časť jeho života je tak málo známa. 

 

Sme radi, že konferencia prebehla v medzinárodnom formáte a že sa jej zúčastnili odborníci z Česka, Ruska a Bieloruska. Konferencia vyvolala veľký záujem verejnosti a online stream na Facebooku sledovalo zhruba dvetisíc ľudí. Pozoruhodné je tiež to, že pamiatku Ludvíka Svobodu a 1. československého armádneho zboru uchovávajú v Rusku, ako v meste Buzuluk, kde začala vojenská cesta 1. československého armádneho zboru, tak aj v Múzeu Víťazstva v Moskve. Možno nájsť aj ruských rekonštruktérov, ktorí obnovujú históriu 1. československého armádneho zboru a ctí jeho hrdinu.

Konferencia, ktorá sa konala vo formáte Zoom a bola vysielaná na stránke Nesmrteľný pluk – Slovenská republika na Facebooku, sa skladala z troch častí. Na úvod prehovorili k účastníkom a divákom moderátori – pravnuk generála Miroslava Klusáka a ruský bohemista Oleg Soloduchin, profesor Vysokej školy ekonomickej v Moskve. Detstvu Ludvíka Svobodu venovala svoje video starostka jeho rodnej dediny Hroznatín na Vysočine Jana Uchytilová. Rozprávala o skutočnostiach, ktoré sú málo známe mladšiu generáciu, napríklad to, že budúci slávny generál sníval o tom, že sa stane agronómom, ale po vypuknutí prvej svetovej vojny bol povolaný do rakúskej armády, potom padol do ruského zajatia a prihlásil sa do československých légií. Neskôr Ludvík Svoboda, už ako veliteľ roty a práporu, bojoval s oddielmi Červenej armády, získal bojové vyznamenanie Ruskej ríše.

Vlastimil Křišťan, kurátor Múzea československých légií a doktorand Ústavu českých dejín Filozofickej fakulty Karlovej univerzity, hovoril o československých légiách a úlohe Slobodu v legionárskom hnutí. O úlohe Ludvíka Svobodu v osude Podkarpatskej Rusi prednášal Kirill Ševčenko, doktor historických vied, profesor minského oddelenia RSSU (Bielorusko). Druhá časť konferencie bola venovaná založeniu 1. československého armádneho zboru a úlohe Ludvíka Svobodu v 2. svetovej vojne. Ako sa po útoku nacistického Nemecka na ZSSR v r. 1941 Ľudovítovi Svobodovi podarilo získať povolenie vytvoriť v meste Buzuluk v ZSSR československé vojenské oddiely. V októbri 1944 vojaci 1. československého národného zboru spoločne so sovietskou armádou dobyli Dukliansky priesmyk a vstúpili na územie Československa, za ktorého oslobodenie bojovali až do konca vojny.

 

Riaditeľ Buzulukského regionálneho múzea, Sergej Kolyčev predstavil archívne materiály o tom, ako 1. československý armádny zbor vznikal. Česká historička Alena Flimelova a archivár Roman sterov, historik Národného archívu SR, hovorili o úlohe Ludvíka Svobodu pri prijímaní žien do 1. československého zboru a úlohe žien v vtedajších československých oddieloch. Profesor MGIMO Sergej Monin rozprával o prvom boji Prvého československého bataliónu. Natália Konevova, dcéra maršála I.S. Koneva, Čítala otcove spomienky na Ľudovíta Svobodu z knihy “Zápisky frontového veliteľa” a rozprávala príbeh priateľstva týchto dvoch mimoriadnych osobností.

 

Záverečným akordom konferencie boli videozáznamy z Českej republiky a Ruska, venované životu Ludvíka Svobodu. Vladislav Chaborov, vedúci oddelenia pre vedecké rekonštrukcie Národného múzea Republiky Tatarstanu, predstavil príbeh pušky, ktorú Ludvík Svoboda daroval generálovi Panfilovovi a ktorú toto múzeum uchováva. Predseda vojensko-historického klubu Vojak Sergej Tolstenko rozprával o práci ruských historikov a amatérskych záujemcov, o rekonštrukciu vojnových udalostí, na ktorých sa podieľal 1. československý armádny zbor. Konferenciu uzavrel krátky videoklip s historickou rekonštrukciou o tom, ako 1. československý armádny zbor prešiel štátnej hranice Československa 6. októbra 1944.

 

Raz Ludvík Svoboda predniesol slová , ktoré sa stali jeho životným krédom. Zazneli počas konferencie, na ktorej sme videli skutočný obraz úžasného človeka, hodného vďačnej spomienky potomkov:

“Nikdy som sa nechcel stať vojakom … Bohužiaľ som musel vydržať hrôzy vojenských katastrof dvoch svetových vojen, zničenie mnohých miest a dedín. Videl som veľa mŕtvych a zabitých. Vojna je strašná vo svojich hrôzach a nezmyselnosti. Nenávidím ju zo všetkého najviac.

Jana Petrova

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov