Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ďalší severokórejský diplomat zbehol na juh – tentokrát v Kuvajte

SOUL 26. januára (AM) – Severokórejský diplomat prebehol do Južnej Kórey. Pôsobil ako úradujúci šéf misie na veľvyslanectve krajiny v Kuvajte.


 

Ryu Hyun-woo, ktorý pôsobil ako úradník veľvyslanectva od chvíle, keď bol veľvyslanec So Chang-sik vyhostený z Kuvajtu po prijatí rezolúcie OSN v roku 2017, podľa predbežných informácií odišiel spolu so svojou rodinou do Južnej Kórey. Ďalšie podrobnosti neboli k dispozícii, vrátane načasovania prebehnutia.

 

Ryu Hyun-woo, bývalý severokórejský úradujúci veľvyslanec v Kuvajte, je v strede s Ri Su-yongom, bývalým ministrom zahraničných vecí Severnej Kórey, úplne vľavo, a ománskym podtajomníkom pre diplomatické záležitosti Ahmedom bin Yousefom Al-Harthym. [Foto: Yonhap News Agency]

Mediálna správa už skôr uviedla, že sa zdá, že Ryu prebehol na juh už v septembri 2019, asi dva mesiace po úteku Jo Song-gila, úradujúceho veľvyslanca severoamerického veľvyslanectva v Taliansku, po jeho zmiznutí koncom roka 2018.

 

Niektorí predpokladali, že Ryu je zaťom Jona Il-chuna, ktorý kedysi pôsobil ako vedúci kancelárie 39, organizácie známej ako „osobný trezor“ severokórejských vodcov používaných pri správe tajných fondov a obstarávaní luxusného tovaru. Ryu sa údajne rozhodol pre budúcnosť svojich detí prebehnúť na juh. Úradník Národnej spravodajskej agentúry odmietol komentovať Ryuovo zbehnutie.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov