.
Aktuality, Námorníctvo,

Erdoganova pýcha: Turecko uviedlo vedúcu fregatu triedy I „Istanbul“. Video

Turecko, 25. január 2020 (AM) – Istanbulská lodenica dnes spustila na vodu vedúcu loď fregát triedy I, budúcu TCG Istanbul (F-515). Na slávnosti sa zúčastnili VIP hostia vrátane prezidenta Turecka Recepa Tayyipa Erdogana, ministra obrany Hulusi Akara, náčelníka tureckých ozbrojených síl a náčelníka tureckého námorníctva. Slávnostné zahájenie sa malo uskutočniť 17. januára, bolo však odložené z dôvodu hustého snehu v Istanbule.


 

 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan počas svojho prejavu kritizoval priame a nepriame sankcie uvalené na Turecko a načrtol domáce výrobky vyvinuté tureckým obranným priemyslom. Vyhlásil tiež úsilie a rozhovory o domácej leteckej lodi, ktorá mimoriadne posilní turecké námorníctvo.

 

Vedúci tureckého obranného priemyslu prof. Ismail Demir počas svojho prejavu objasnil témy týkajúce sa TCG Istanbul. Oznámil, že domáci vertikálny odpaľovací systém s názvom „MDAS“, ktorý je v súčasnosti vo vývoji, bude namontovaný na túto fregatu, loď bude vybavená domácou protilodnou raketou „Atmaca“ a tiež lokálne vyrobeným zbrojným systémom „Gokdeniz“. ”

 

 

Program fregát triedy I bol zahájený s cieľom postaviť štyri fregaty, ktoré nahradia starnúce fregaty triedy YAVUZ v polovici 20. rokov 20. storočia. Trieda Istanbul vyvinutá v rámci programu domácich vojnových lodí MILGEM je zväčšenou variantou protiponorkovej korvety triedy Ada. Fregaty triedy I budú mať v porovnaní s korvetami triedy Ada asi o 50% vyššiu kapacitu paliva a prevádzkový dosah.

 

Fregaty triedy I majú konfiguráciu na vykonávanie detekcie, určovania polohy, klasifikácie, identifikácie, zničenia cieľa a NGFS. Fregata triedy I je navrhnutá na vykonávanie námorného dozoru, hliadkových operácií a inšpekcie. Fregaty triedy I budú vybavené týmito zbraňovými systémami:

Vertikálny odpaľovací raketový systém domácej výroby (celkom 64 rakiet zem-vzduch, typ rakiet zatiaľ nie je uvedený)
4 × 4 SSM vypúšťače rakiet Atmaca
76 mm superrýchly kanón
35mm kanón Aselsan Gokdeniz CIWS
2 x 25 mm guľomet Aselsan STOP
Proti torpédový systém HIZIR

 

Protilodná raketa Atmaca, ktorá je protipólom ruského modelu X-35:

 

Špecifikácie fregaty triedy I

Dĺžka: 113,2 m, nosník: 14,4 m, ponor: 4,05 m
Výtlak: 3 000 ton
Rýchlosť: Max: 29 uzlov
Dojazd s ekonomickou rýchlosťou(14uzlov): približne 5 700 námorných míľ
Hlavný pohon: CODAG, dva naftové motory MTU 20V 4000 M93L (poháňajúce dva hriadele) a plynová turbína LM2500 (v konfigurácii CODAG)
Výroba energie: 4 x naftový generátor
Vrtuľníky: kapacita na prepravu 2 x vrtuľníkov S70 Seahawk (jeden v hangári a druhý na platforme)
2 x nafukovacie člny s pevným trupom (RHIB)
Minimálne 15 dní operačnej schopnosti bez doplňovania
Posádka: 123

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov