.
Aktuality, Bezpečnosť,

Geostrategický partner: Rusko dodá do Mjanmarska – Pancire , drony Orlan-10E“ a radary

Mjanmarsko, 23. január 2021 (AM) – Ozbrojené sily Mjanmarska prejavujú záujem o ďalšie moderné ruské modely vojenskej techniky. Rusko dodá do Mjanmarska raketové systémy protivzdušnej obrany Pantsir-S1, drony Orlan-10E a radarové stanice.


 

Dokument bol podpísaný za prítomnosti ruského ministra obrany Sergeja Šojgua, ktorý bol v Mjanmarsku na oficiálnej návšteve, a vrchného veliteľa ozbrojených síl Mjanmarska, generálneho riaditeľa Min Aunga Hlineho. Podpis z Ruskej federácie podpísal námestník ministra obrany Ruskej federácie pre medzinárodnú vojenskú spoluprácu generálplukovník Alexander Fomin.

 

 

Právny rámec pre vojensko-technickú spoluprácu medzi Ruskom a Mjanmarskom bol vytvorený už v roku 2001. Spolupráca sa aktívne rozvíja. Ruská strana dokázala do Mjanmarska dodať 30 stíhačiek MiG-29, 12 bojových cvičných lietadiel Jak-130, desať vrtuľníkov Mi-24 / Mi-35P, osem systémov PVO Pečora-2M a okrem toho aj radarové stanice, delostrelecké systémy a rôzne obrnené vozidlá. … Okrem toho sa realizuje zmluva na dodávku šiestich lietadiel Su-30SME.

 

 

Všetky tieto zariadenia sú servisované a modernizované na mieste v spoločnom servisnom technickom centre so sídlom v Mjanmarsku. Je tam obsluhovaných lietadiel aj obrnených vozidiel.  Vojenská spolupráca medzi Ruskom a Mjanmarskom sa za posledných päť rokov aktívne rozvíjala. Ozbrojené sily Mjanmarska sa pravidelne zúčastňujú medzinárodných vojenských hier, ako aj ruských bojových výcvikových akcií. Napríklad v strategickom cvičení velenia a štábov Kavkaz-2020.

 

Okrem toho v roku 2018 Rusko a Mjanmarsko uzavreli medzivládnu dohodu, ktorá znamená zjednodušený postup pre vstup vojnových lodí do prístavov druhej strany. Ozbrojené sily Mjanmarska prejavujú záujem o ďalšie moderné ruské modely vojenskej techniky.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov