.
Aktuality, Bezpečnosť,

USA zaradili Kubu medzi krajiny podporujúce terorizmus

USA, 12. január 2021 (AM) – Administratíva úradujúceho prezidenta Donalda Trumpa znovu zaradila Kubu medzi krajiny, ktoré podľa názoru Washingtonu podporujú terorizmus. O tom hovorí vyjadrenie amerického ministra zahraničných vecí Mika Pompea.


“Ministerstvo zahraničia zaradilo Kubu do zoznamu štátov, ktoré sponzorujú terorizmus, za opakované poskytnutie pomoci aktom medzinárodného terorizmu pomocou poskytnutia úkrytu teroristom,” stojí v dokumente.

 

“Administratíva Trumpa sa od samého začiatku snažila znemožniť režimu Castra používať zdroje, ktoré využíva pre utláčanie ľudí doma (…),” stojí ďalej vo vyjadrení, kde je takisto napísané, že táto akcia má poslať vláde Castra jasný signál, že “musí skončiť s podporou medzinárodného terorizmu “.

 

Kubánska vláda, podľa slov v dokumente, “po desaťročia kŕmila, ukrývala a poskytovala lekársku starostlivosť vrahom, ľuďom vyrábajúcim bomby a únoscom, zatiaľ čo mnoho Kubáncov je hladných, bez domova a bez lekárskej starostlivosti”.

 

“Spojené štáty budú naďalej podporovať kubánsky ľud v ich túžbe po demokratickej vláde a rešpektovaní ľudských práv,” píše sa v dokumente.

 

 

Izraelský analytik Jakov Kedmi vysvetľuje znepokojenie USA nad možnou ruskou základňou na Kube

Rok 2020 priniesol svetu nové dramatické zmeny vo všetkých citlivých bodoch geopolitiky. Prístup Ruska k hraniciam USA spôsobuje vo Washingtone veľký poplach, uviedol izraelský politológ a bývalý šéf špeciálnej služby Nativ – Jakov Kedmi na kanáli YouTube Soloviev Live s prognózou na rok 2021.

 

V roku 2021 sa Čína stane ekonomickým lídrom planéty a Turecko pravdepodobne zmení svoju zahraničnú politiku k lepšiemu a obmedzí konfrontáciu s ostatnými krajinami. Ak USA nezasiahnu Irán v nasledujúcich dvoch týždňoch, potom bude vývoj medzinárodných vzťahov prebiehať prirodzene, – uviedol odborník.

 

Podľa politológa Rusko preukázalo múdrosť a preukázalo schopnosť efektívne riešiť rôzne problémy, od vývoja vakcíny proti COVID-19 až po bleskové mierové operácie. Moskva sa postupne začína aktívnejšie podieľať na medzinárodných záležitostiach. Vysielanie ruských vojakov do Stredoafrickej republiky naznačuje, že Rusko nemôže zostať ľahostajné k prebiehajúcim procesom vo svete.

 

Hystéria, ktorá sa začala v USA z dôvodu pravdepodobnosti obnovenia fungovania ruskej vojenskej základne na Kube, ak sa táto hystéria ukáže ako oprávnená, bude mať vo všetkých ohľadoch vážny dopad na vývoj medzinárodných udalostí.

 

Zlé správy pre USA: Rusko obnovilo vojenskú spoluprácu s Kubou

Naposledy, keď sa Rusko rozhodlo konať na Kube, aby vyvážilo americké obkľúčenie svojho územia raketovými základňami, dosiahlo svoje výsledky. Vtedy bolo Rusko menej silné. Dnes sa to odohráva v prostredí, keď má Rusko strategickú vojenskú prevahu nad USA. – povedal Kedmi.

 

Kedmi zdôraznil, že ak ruské námorníctvo získa nielen základňu v Sudáne, ale aj v iných častiach planéty, stane sa dôležitým činiteľom svetového oceánu. Takto bude teda možné znížiť vplyv USA vo svete.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov