.
Aktuality, Bezpečnosť,

Satanovskij o etnických mafiách v dnešnom svete

Rusko, 03. január 2020 (AM) – Zrazu som si na Silvestra pomyslel: čo sa vo svete líši rovnako … mafie! Zvláštna téma? Ale nie veľmi. Vždy som mal rád etnografiu a sociológiu a spoločenstvá mafiánskeho typu absolútne spadajú pod jednu alebo druhú vedu v predmete štúdia.


 

Je to viditeľné aj pri najpovrchnejšom pohľade, najmä keď sa v krajine alebo regióne, do ktorého nedávno vstúpili, ako v dnešnej Európe, zrazia skupiny rôzneho pôvodu. A USA majú túto skúsenosť, najmä migranti a osadníci z posledných dvoch storočí.

 

Akýkoľvek národný gang sa vlastne akosi zmení na mafiu. Slovo je samozrejme talianske a slovo „ndrangheta“ od slova „Cosa Nostra“ sa tiež líši, ale zovšeobecňuje to isté … Niekde sú to čisto rodinné klany, niekde rodinno-územné, niekde čisto územné alebo územno-etnické a dokonca územné -náboženské. A národné charakteristiky sa v zločineckých komunitách prejavujú nie menej zreteľne ako v kuchyni, umení alebo literatúre rôznych krajín a národov.

 

Japonská „yakuza“ – disciplína, rituály, regulované správanie a jasne stanovené miesto v spoločnosti, až po účasť na charite a boj proti prírodným katastrofám. Čínske „triády“ sa od nich líšia rovnako ako Čína od Japonska. Zároveň tieto aj ďalšie fungujú hlavne vlastným spôsobom – japonským, respektíve čínskym. Čo ich zásadne odlišuje od Izraelčanov, nemeckých Jezídov, Poliakov či Turkov.

 

Arabské skupiny na juhu Francúzska na Azúrovom pobreží na ktorých sa Sarkozy v tejto časti podieľal, opäť vytlačili Čečenci. Ale v Belgicku, kde čelili Somálčanom, v Ostende, museli Vainakovia ustúpiť. Predtým, ako začali strieľať, sa ale predsa rozprávali. Somálčania vôbec nemali s nikým rozhovor. Podľa nich bolo najskôr potrebné všetkých zabiť, a až potom, ak by niekto mal stále otázky … Opäť platí, že rozdiel medzi nigérijskými drogovými dílermi a juhoafrickými „tsotsi“ bol a je obrovský. Rôzne sféry činnosti, iný prístup k „podnikaniu“, iná mentalita. Rovnako je to s iránskymi, afganskými, pakistanskými alebo indickými gangmi. A koniec koncov sa zdá, že región je jeden, alebo takmer jeden, ale rozdiely ostávajú.

 

Technologicky dôvtipné mexické drogové kartely si našli nového partnera: izraelský spyware

 

Kolumbijské a salvádorské gangy, brazílske a mexické sa tiež navzájom veľmi, veľmi líšia. Jediná vec je, že názov je bežný – „drogové kartely“. Rovnako ako Peruánci a Bolívijčania, obaja majú základ podnikania – koku. Barmčania, Laosania a Thajčania s Vietnamcami iba teoreticky pracujú s ópiom a heroínom (na tomto trhu nepochybne dominujú Afganci, dnes sú takmer monopolní). Dávno prešli na pašovanie, nelegálny obchod so zbraňami a orgánmi, ženami, archeologickými artefaktmi a vzácnou zoológiou. Takisto ruské a gruzínske, ukrajinské a stredoázijské skupiny … Keď si predstavíte tento svet, keď ho spoznáte zvnútra, sú navzájom odlišné ako deň a noc.

Áno! Prinajmenšom talianska, írska a židovská mafia sú pre USA klasické. Prví dvaja sú pôvodom katolíci, čo vždy neznamenalo, že sú si podobní. Rovnako ako Haiťania a Portoričania, aj keď teoreticky sú obaja z Karibiku. Čo sa týka starej dobrej židovskej mafie … Prvá generácia banditov, ale žiadne dedičstvo, ako Taliani. Deti chodia do školy, vnúčatá vyštudujú vysoké školy a prestížne univerzity, na chromej koze sa k nim už nemôžete dostať.

 

Zároveň farba pleti nie je vôbec dôležitá. Čierne gangy z amerického juhu alebo Washingtonu sa zásadne líšia od Afričanov žijúcich v štátoch, ale obidve sa líšia od Karibiku. Rovnakým spôsobom južní a východní Ázijčania, Latinskoameričania, Slovania a celkovo belosi , alebo spoločenstvá na Strednom východe … A tu politická korektnosť a túžba potlačiť policajný rasizmus v krajine, hrá s Amerikou zlú hru a výrazne uľahčuje život jej kriminálneho sveta, rovnako ako zúrivý boj proti fajčeniu pomáha drogovým dílerom zarábať peniaze. Malo by sa to brať do úvahy, ale pre koho? Ľudstvo začína otupievať a to stále rýchlejšie. A cesta do pekla je dláždená dobrými úmyslami politikov a verejných aktivistov …

Jevgenij Satanovskij

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov